Hlavní obsah

Nizozemsko - Dánsko 26:22Nizozemské házenkářky nastoupí ve finále ME proti Norsku

Göteborg
Aktualizováno

Házenkářky Nizozemska a Norska se v neděli utkají ve finále evropského šampionátu v Göteborgu a zopakují si souboj o titul z loňského mistrovství světa. Nizozemky zdolaly v semifinále Dánsko 26:22 a poprvé získají evropskou medaili, zato obhájkyně zlata Norky jsou po výhře 20:16 nad Francií ve finále ME poosmé za sebou.

Článek

Nizozemský tým po vyrovnaném poločase rozhodl semifinálové utkání nástupem do druhé půle. Dal šest gólů za sebou, zatímco Dánky poprvé skórovaly až ve 44. minutě. Nejlepší střelkyní vítězek byla autorka sedmi branek Estavana Polmanová.

Dánky v 90. letech ovládly první dva evropské šampionáty, třetí zlato přidaly v roce 2002. O dva roky později vybojovaly stříbro, od té doby útočí na medaili marně.

Norky naopak rozhodly druhé semifinále lepším závěrem. Ještě v 54. minutě s Francií prohrávaly, ale pak už stříbrným olympijským medailistkám z Ria nedovolily dát ani gól. Loni ve finále MS Nizozemsko porazily jednoznačným rozdílem osmi branek, v neděli budou usilovat už o sedmý evropský triumf.

Mistrovství Evropy házenkářek v Göteborgu:
Semifinále:
Nizozemsko - Dánsko 26:22 (13:13)
Nejvíce branek: Polmanová 7, Grootová 6, Brochová a Van der Heijdenová po 3 - Jorgensenová 6/2, Nielsenová 4, Fiskerová a Jensenová po 3.
Norsko - Francie 20:16 (11:9)
Nejvíce branek: Mörková 7/5, Frafjordová 4, Kristiansenová a Arntzenová 3 - Lacrabereová 6/1, Houetteová 3/1, Gnabouyouová 3.
O 5. místo:
Rumunsko - Německo 23:22 (11:11).

Reklama

Související témata: