Hlavní obsah

Francie - Norsko 33:26Házenkáři Francie po výhře nad Norskem slaví šesté zlato z MS

Paříž

Házenkáři Francie obhájili titul mistrů světa. Ve finále šampionátu na domácí půdě potvrdili roli favoritů a překvapení turnaje Norsko dnes v Paříži porazili hlavně zásluhou povedeného úvodu druhého poločasu jednoznačně 33:26. Výběr země galského kohouta šestým světovým zlatem potvrdil pozici nejúspěšnějšího týmu historie MS.

Foto: Michel Euler, ČTK/AP

Francouzi se radují, mají titul

Článek

Francie ovládla čtvrtý z posledních pěti světových šampionátů a navázala na triumfy z let 1995, 2001, 2009, 2011 a 2015. Zároveň si spravila chuť po loňském roce, kdy na mistrovství Evropy nepostoupila do bojů o medaile a na olympijských hrách v Riu de Janeiro prohrála ve finále.

"Dřívější generace v nás probudily sen vyhrávat mistrovství světa a my jsme nyní tyhle legendy vyrovnali. Jsem na tenhle tým pyšný," řekl po zápase hvězdný Nikola Karabatic, který byl s šesti trefami nejlepším střelcem finále.

Norové navzdory porážce dosáhli na nejlepší výsledek z mistrovství světa v historii. Jejich dosavadním maximem bylo šesté místo z roku 1958. Do premiérového finále ale vstoupili velmi nebojácně a po většinu první půle si udržovali mírný náskok, který v jednu chvíli vzrostl na tři branky.

Francouzským trenérům pak ale dokonale vyšlo střídání v brance. Místo veterána Thierryho Omeyera, jenž mohl později jako první hráč historie slavit páté zlato, přišel mezi tyče Vincent Gerard a domácí výběr ještě do pauzy otočil skóre na 18:17.

Po změně stran už Francie excelovala. V 37. minutě zvýšil Porte na 23:18, a i když pak ještě Norové dokázali zkorigovat na rozdíl tří branek, další gólová série domácích už finálový zápas definitivně rozhodla.

Beznadějně vyprodaná pařížská aréna tak mohla už deset minut před koncem spustit sborový zpěv francouzské hymny na oslavu obhajoby titulu. "Je to jeden z nejhezčích okamžiků kariéry. Je nádherné být mistrem světa před očima rodiny a přátel," řekl dojatý Omeyer. "Na hřišti dnes bylo 16 hrdinů a všichni bojovali jako lvi. Píšeme úžasný příběh a emoce jsou neskutečné," dodal veteránův brankářský kolega Gerard.

Tým galského kohouta dokonale využil domácí prostředí ke světovému zlatu stejně jako v roce 2001 a navíc prošel turnajem jen se samými výhrami. V roce 1967 se to povedlo i Československu. Český výběr se na letošní šampionát neprobojoval.

Mistrovství světa házenkářů v Paříži:
Finále:
Francie - Norsko 33:26 (18:17)
Nejvíce branek: N. Karabatic 6, Mahe 5/3, Guigou 5/2, Porte 5 - Tonnesen 5, Myrhol, Björnsen, Hansen všichni 4. Rozhodčí: Gjeding, Hansen (oba Dán.). Sedmimetrové hody: 7/5 - 0. Vyloučení: 1:2. Diváci: 15 609.
Konečné pořadí MS:
1. Francie
2. Norsko
3. Slovinsko
4. Chorvatsko
5. Španělsko
6. Švédsko
7. Maďarsko
8. Katar
9. Německo
10. Dánsko
11. Bělorusko
12. Rusko
13. Egypt
14. Island
15. Makedonie
16. Brazílie
17. Polsko
18. Argentina
19. Tunisko
20. Saúdská Arábie
21. Chile
22. Japonsko
23. Bahrajn
24. Angola

Reklama

Související témata: