Hlavní obsah

Nymburk - Sassari 84:63Basketbalistům Nymburku o bod utekl postup do osmifinále Ligy mistrů

Basketbalisté Nymburku nevyužili šanci a v Lize mistrů skončili v předkole play off. V odvetě doma sice proti Sassari smazali manko 22 bodů z prvního duelu v Itálii a vedli už o 31 bodů, ale v dramatické koncovce příležitost promarnili. Výhra 84:63 jim o bod nestačila. Bývalý euroligový celek rozhodl o postupu do osmifinále trestnými hody pět vteřin před koncem po nymburské chybě.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Howard Sant-Roos (vlevo) z Nymburka brání Roka Stipčeviće ze Sassari.

Článek

"Před zápasem asi jen málokdo věřil tomu, že bychom mohli ztrátu smazat. A před koncem zápasu asi málokdo věřil tomu, že ten náskok můžeme ztratit. Ukázala se krutost sportu. Jsem v šoku. Už jsem toho zažil hodně, ale tohle ještě ne," prohlásil po zápase nymburský kapitán Jiří Welsch.

Nymburk se pokusil na soupeře zhurta nastoupit a vytvořil si vedení 13:5, ale Sassari nezpanikařilo a nedovolilo hned v úvodu domácím dvouciferné vedení. Na něj Nymburk dosáhl až těsně před poločasem.

Čerstvým vítězům Českého poháru se však příliš nedařila střelba z dálky, a tak i přes dobrý výkon Diamona Simpsona, pro kterého šlo o derniéru v nymburském dresu před koncem smlouvy, šli do druhé části s tím, že v ní musejí dát o 13 bodů více než hosté.

Do druhé části dobře vstoupil Eugene Lawrence a zařídil Nymburku sedmnáctibodové vedení, které už dávalo značnou naději. Ale Sassari hned reagovalo oddechovým časem a snížením na 12 bodů.

Nymburk se však nevzdával. Ještě přidal v obraně a zrychlil útok. Pouštěl se do rychlých střel, které mu vycházely, a do konce třetí čtvrtiny získal potřebný náskok 23 bodů, který by znamenal postup.

Už to vypadalo, že domácí svou šanci nepustí. Utekli na 31 bodů a měli zápas pod kontrolou. Čtyři minuty před koncem se však vyfauloval kapitán Jiří Welsch a Sassari toho využilo. Domácí hráči začali zmatkovat a dovolili soupeři se vrátit do hry.

Přesto měli Nymburští koncovku ve svých rukou. Jenže v rozhodující chvíli chybovali při rozehrávce, hodili míč do autu a po následném faulu rozhodlo Sassari z trestných hodů. Howard Sant-Roos už závěrečnou střelu neproměnil.

"Byli jsme velmi blízko opravdu velkému výsledku v Evropě. Hráli jsme jeden z nejlepších zápasů v historii klubu, vyhráli jsme o 21 bodů nad předním italským klubem, ale stejně odcházíme jako poražení," mrzelo trenéra Ronena Ginzburga.

Odvetné utkání předkola play off basketbalové Ligy mistrů:
Nymburk - Dinamo Sassari 84:63 (17:11, 35:25, 65:42)
Nejvíce bodů: Allen a Simpson po 18, Lawrence 16, Sant-Roos 14 - Lacey 17, Savanovič 14, Lawal 9. Fauly: 22:24. Trestné hody: 27/17 - 15/10. Trojky: 7:7. Doskoky: 39:30. První zápas 72:94, postoupilo Sassari.

Reklama

Související témata: