Hlavní obsah

Kladno je favorit finále, Jihostroj se chce svézt na vlně euforie

Volejbalisté Kladna se svými výkony pasovali do role favorita finále extraligy. Přesvědčivé vítěze základní části a šampiony Českého poháru vyzvou v duelu na čtyři vítězné zápasy od soboty České Budějovice. Kladno a České Budějovice si zopakují duel o triumf v nejvyšší domácí po osmi letech. V roce 2009 vyhrál Jihostroj 3:1 na zápasy a završil tehdy mistrovský hattrick.

Foto: ČTK

Opora kladenských volejbalistů Filip Křesťan.

Článek

Tentokrát jsou ale Jihočeši spíše v roli outsidera. "Budeme bojovat jako lvi, bez zábran a můžeme jenom překvapit," řekl trenér René Dvořák, který v lednu po nevydařeném startu sezony vystřídal na postu kouče Jana Svobodu.

O Kladnu se před začátkem sezony nehovořilo jako o jednom z adeptů na titul. I za pomoci dvojice Nizozemců, libera Dirka Sparidanse a nahrávače Daana van Haarlema, a finského smečaře Mattiho Hietanena ale nad sítí kralují. "Obecně pro nás byl průběh sezony dobrý. Jsem moc rád, že jsme svými výkony popřeli názory, že ani neprojdeme do play off a nemáme šanci," řekl kouč Kladna Milan Fortuník.

Středočeši přehrávají soupeře rychlou hrou, která začíná u dobré přihrávky. "Následně z toho holandský nahrávač produkuje velmi rychle velmi rychlou hru," podotkl trenér Českých Budějovic Dvořák a Fortuník mu na dálku vzkázal: "Nebudeme vymýšlet nic převratného. Máme rychlejší kombinace než ostatní týmy, to byla naše přednost, máme na to vybavený hráče a stejně budeme hrát s Českými Budějovicemi."

Českobudějovičtí vydřeli postup ve čtvrtfinále proti Příbrami a v semifinále přehráli nebezpečné Karlovarsko. "Vzrostlo jim sebevědomí a platí, že to před sezonou byl jeden z největších favoritů titulu," řekl Fortuník o soupeři. "Budeme v euforii a hrát v pohodě. Zkusíme jít za zlatým snem," řekl Dvořák.

Výsledky v sezoně hovoří jasně pro Kladno. V základní části Středočeši porazili Jihostroj 3:0 a 3:1 a ve čtvrtfinále Českého poháru znovu 3:0. "Neříkáme si ale, že díky tomu není co řešit. Kluci mají zdravý respekt, ale vůbec žádný strach," řekl Fortuník.

Jednou z výhod Českých Budějovic jsou zkušenosti hráčů z vypjatých finálových sérií. "Finále je trošku o nervech a Kladno má hodně hráčů, kteří ještě finále nevyhráli. Pro ně to může být nervózní a pro nás uvolněné," cítil určitou šanci Dvořák.

Kladno se naposledy radovalo z mistrovského poháru v roce 2010, pak ale z nejvyšší soutěže sestoupilo. Loni klub získal práva na extraligu od Havířova a skončil šestý. České Budějovice slavily zatím poslední titul a celkově osmý před třemi lety.

Hymnu před prvním finále zazpívá jazzová zpěvačka Eva Emingerová, bývalá volejbalistka a členka bronzového českého týmu z mistrovství Evropy (1987), matka trojnásobného olympijského medailisty kajakáře Josefa Dostála.

Finálová série se hraje na čtyři vítězné zápasy a nový mistr, který bude nástupcem Liberce, bude korunován nejpozději 29. dubna v Kladně.

Reklama