Hlavní obsah

USK Praha - Jekatěrinburg 63:68Basketbalistkám USK ke konci odešla střelba, zopakovaly v Eurolize čtvrté místo

Jekatěrinburg/Praha

Basketbalistky USK Praha na euroligovou medaili nedosáhly a stejně jako loni obsadily ve Final Four čtvrtou příčku. V zápase o 3. místo podlehly po vyrovnaném boji domácímu Jekatěrinburgu 63:68, když v posledních třech minutách nedokázaly vůbec vstřelit koš.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Basketbalistka USK Praha Kateřina Elhotová - ilustrační foto.

Článek

„Odehrály jsme další dobrý zápas a stejně jako předtím s Kurskem jsme ho ztratily až úplně na konci, kdy se nám přestalo dařit v útoku. Družstvo proti silnému soupeři velmi dobře bojovalo i bránilo, rozhodly úplné maličkosti," tvrdila trenérka USK Natália Hejková, která v závěru utkání už nemohla využít Petrovičovou.

Nejlepší střelkyni USK se obnovilo zranění. „To byla vyloženě smůla. Ale musím hráčkám poděkovat, ohromně dřely a přes dvě prohry zanechaly vynikající dojem, jen chyběla špetka štěstí," dodala trenérka.

USK znovu střelecky táhla Dupreeová přidala se k ní Srbka Petrovičová bez ohledu na své zdravotní limity. Jekatěrinburg držely také Američanky v čele s 203 cm měřící pivotkou Grinerovou, která navíc při bránění úplně vymazala Vaughonovou.

Šestibodová šňůra na začátku druhé čtvrtiny znamenala pro pražský celek vedení 23:18 a agresivní obrana pomáhala držet náskok. USK ale trápila střelba zdálky. Proměnil jen dva trojkové pokusy ze šestnácti, zatímco Jekatěrinburg nasázel celkem šest trojek při úspěšnosti zakončení téměř čtyřicet procent.

Zápas přesto spěl do vyrovnané koncovky. Pět minut před koncem USK prohrával 57:60, ale pak zaznamenal šest bodů v řadě. Jenomže ruský Jekatěrinburg odpověděl podobnou mincí a osmi body po sobě strhnul výhru na svou stranu. Ve finiši zápasu českým šampiónkám úplně odešla střelba.

Na bronzový stupínek se tak postavil obhájce prvenství. USK Praha, které jsou vítězkami soutěže z roku 2015, si zopakovaly 4. místo. S nejbohatším týmem soutěže mají výrazně zápornou bilanci, z osmnácti posledních euroligových soubojů vyhrály jediný, v předloňském finále.

Kursk slaví premiérový titul

Premiérový titul získaly v Evropské lize basketbalistky Kursku. Ve finále porazily Fenerbahce Istanbul 77:63 a vyhrály tak všechny zápasy v sezóně. Naopak Fenerbahce prohrálo i třetí euroligové finále v historii.

Kursk byl velkým favoritem už před začátkem Final Four, ale v semifinále málem klopýtl, když české mistryně z USK Praha udolal se štěstím až v prodloužení 87:80. Ani do finále nevstoupil dobře a rychle prohrával 0:10. Problémy mu dělala hlavně Candance Parkerová.

Pak se mu ale rozehrály klíčové opory a ještě do konce první čtvrtiny srovnal s tureckým celkem krok. Kursku se pak povedlo dvakrát odskočit, ale tentokrát to bylo Fenerbahce, které se dokázalo vrátit do hry, a ještě devět minut před koncem činil rozdíl mezi týmy pouhé dva body.

Jenže pak Fenerbahce zcela přestal fungovat útok, osm a půl minuty nedalo ani bod a Kursk šňůrou 15:0 rozhodl o triumfu. Hlavní zásluhu na něm mělo hvězdné trio Angel McCoughtryová, Nneka Oqwumikeová a Epiphanny Princeová, které se podělily o 57 ze 77 bodů. McCoughtryová, která dala v semifinále 28 bodů a ve finále 20, byla zvolena nejužitečnější hráčkou Final Four.

Kursk je po Spartaku Moskva, Jekatěrinburgu a Samaře čtvrtým ruským klubem, který ženskou Euroligu vyhrál. Ruské kluby ovládly sedm z posledních 11 ročníků.

Final Four Euroligy basketbalistek:
O 3. místo:
Jekatěrinburg-USK Praha 68:63
Nejvíce bodů: Toliverová 18, Meesemanová 16, Grinerová 13, Baričová 7, Taurasiová 5 - Petrovičová 19, Dupreeová 16, Kateřina Elhotová 8, Vaughnová 6, Burgrová 5, čtvrtiny 18:17, 14:20, 18:14, 18:12.
Finále:
Dynamo Kursk - Fenerbahce Istanbul 77:63 (17:18, 44:34, 62:55)
Nejvíce bodů: Toliverová 18, Meesemannová 16, Grinerová 13 - Petrovičová 19, Dupreeová 16, Kateřina Elhotová 8. Fauly: 17:22. Trestné hody: 18/12 - 16/13. Trojky: 6:2. Doskoky: 33:34.

Reklama

Související témata: