Hlavní obsah

Veselého rodiště se pyšní dalším basketbalovým klenotem. Lukáš Bukovjan pošilhává po NBL

Ostrava

Příborský basketbal je spojován především se hráčem Fenerbahce Istanbul Janem Veselým, nicméně klub z Novojičínska se může pyšnit hned několika jeho následovníky. K těm nejtalentovanějším patří odchovanec klubu a hráč Snakesu Ostrava Lukáš Bukovjan. Z postu rozehrávače střílel v této sezóně první ligy v průměru téměř 18 bodů na zápas a na nedávném mistrovství České republiky do 19 let na pražské Folimance (30. dubna - 1. května) přesnou mušku potvrdil. Společně s Robertsem Blumbergsem z GBA se podělil o trofej pro nejlepšího střelce turnaje a zvolen byl i do All Stars turnaje, který vyhrálo domácí USK Praha právě před týmem Snakes Ostrava.

Foto: Archiv Lukáše Bukovjana

Utkání s Tureckem na ME v Maďarsku Češi prohráli a skončili celkově pátí.

Článek

„Byla to skvělá rozlučka s juniorským basketbalem. A nyní je čas se posunout dál. Věřím, že po dvou letech v první lize konečně okusím NBL," říká 19letý rodák z Příbora, jenž v této sezóně startoval na mistrovství Evropy dospělých i juniorů v trojkovém basketbalu a v létě by mohl reprezentovat Česko také na evropském šampionátu do 20 let v pětkovém basketbalu v Řecku. Zájem o talentovaného basketbalistu je. Už před sezónou ho chtěl Jindřichův Hradec či NH Ostrava, šušká se i o zájmu Opavy.

S juniorským basketbalem jste se rozloučil stříbrnou medailí z mistrovství republiky. Dostal jste se do All Stars turnaje a vyhrál jste i střeleckou soutěž. Mohlo to být lepší?

Ještě jsem mohl vyhrát trofej MVP turnaje (nejužitečnější hráč), ale je tradicí, že ten se vyhlašuje z vítězného týmu. No a kdybych proměňoval šestky, tak jsem se o tu trofej pro nejlepšího střelce nemusel dělit, což mě trošku mrzí (smích). Ale vážně, turnaj vyšel, nicméně basketbal je kolektivní sport a důležitější byl výsledek týmu.

S jakými ambicemi jste s týmem Snakes Ostrava cestovali na závěrečné finále do Prahy?

Jeli jsme si to především užít, ale samozřejmě, že jsme se všichni chtěli vracet domů s medailemi. Soustředili jsme se především na semifinálové utkání s Nymburkem, které bylo pro úspěch na turnaji klíčové. Připravovali jsme se na toto jediné utkání už tři týdny dopředu, protože jsme věděli, že Nymburk je velmi těžký soupeř, kterého jsme v sezóně ani jednou neporazili.

Byla tedy následná výhra nad Nymburkem 86:77 už splněním cíle?

Určitě ano. V sezóně nás dvakrát přehráli (67:93 a 60:80), ale tentokrát se hrálo na neutrální palubovce a každý zápas je jiný. Tím, že jsme v sezóně s týmy, které se probojovaly do závěrečného turnaje, nebyli moc úspěšní, jsme byli pasování do role outsidera. My jsme se tak ale necítili a v semifinále jsme to myslím potvrdili.

Ve finále vás čekalo USK Praha, což byl jediný tým finálového turnaje, který jste v sezóně alespoň jednou porazili (87:84). Cítili jste, že by to mohlo být jednodušší, než například proti týmu GBA, se kterým jste dvakrát vysoko prohráli?

Věřili jsme si na USK více než na Nymburk v semifinále. Ale na druhou stranu jsme věděli, že to bude těžké hodně, protože USK proti GBA podalo velmi dobrý výkon. Navíc hráli doma. Mají hru založenou na agresivní a fyzické hře a naší šancí bylo je přehrát na doskoku. A to se nám nepovedlo. Úplně nás přeskákali a v tom vidím příčinu porážky. Na vysněný titul jsme nakonec nedosáhli, přesto můžeme naše vystoupení hodnotit kladně. Stříbro je velký úspěch.

Zatímco s juniorským týmem Snakes jste získali stříbro, v první lize mužů jste hráli o udržení. Bylo složité se na bitvy o záchranu soustředit?

To, že nesestoupíme, bylo jasné už dvě kola před koncem, takže to zase takové nervy nebyly. Složitější trochu bylo to přepínání mezi dospělým a juniorským basketbalem. Prvoligový tým Snakes Ostrava byl složený částečně ze starších hráčů a částečně z nás juniorů. A někdy jsme nemohli hrát tak rychlý a dravý basketbal, jaký se hraje v juniorech. Tempo je v dospělém basketbalu pomalejší, ale zase je to fyzicky náročnější. Možnost hrát za muže jsme využívali především ke sbírání zkušenosti, které jsme pak využili v juniorské kategorii. Trochu jsme sezónu mezi muži úspěchu s juniorským týmem podřídili.

Kromě dresu Snakes Ostrava jste v této sezóně oblékal i reprezentační trikot v trojkovém basketbalu. Okusil jste atmosféru mistrovství Evropy jak v juniorské, tak v seniorské kategorii. Byla i proto poslední sezóna mezi juniory povedená?

Byla výjimečná, protože reprezentovat pro mě byla obrovská čest. Stříbro z mistrovství ČR juniorů je skvělé, hrát na evropském šampionátu v reprezentačním dresu je ale zase něco úplně jiného. Řadím to k mým dosavadním největším úspěchům. Možná je i největší. Mám za sebou určitě nejlepší sezónu, jakou jsem zatím zažil. Hrát v osmnácti na mistrovství Evropy mužů byl skvělý zážitek.

Sezóna končí, jaké máte plány pro příští rok? Budete dál ve Snakesu Ostrava, nebo pomýšlíte výše?

Ještě nekončí úplně, budu teď hrát trojkový basket, jehož sezóna právě začíná. Odehrajeme několik turnajů, včetně Chance 3x3 Tour v Ostravě. Kromě trojkového basketu mě ale v létě čeká ještě příprava basketbalové pětkové reprezentace do 20 let, která se od 15. do 23. července 2017 zúčastní mistrovství Evropy na Krétě. Tenhle výběr vede trenér Opavy Petr Czudek, i proto bych se moc rád na závěrečný turnaj dostal. Mezi juniory touto sezónou končím, nicméně co bude v příští sezóně úplně přesně nevím. Už dva roky se pohybuju ve druhé nejvyšší lize mužů a moc rád bych udělal krok dál. Zájem z NBL o mě byl už před touto sezónou, ale upřednostnil jsem ještě juniory Snakesu. Pokud ale vše půjde tak, jak bych si přál, tak bych se už v příští sezóně mohl NBL okusit. Ještě předtím se musím vrhnout na učení. Čeká mě maturita a přijímačky na vysokou školu, takže mám co dělat.

Letos končíte studium na Sportovním gymnáziu v Ostravě, kam povedou dál vaše studijní kroky?

I když se chci především živit basketbalem, vím, že to není napořád. Proto je potřeba už nyní myslet i na dobu po konci kariéry. Volím mezi studiem práv a žurnalistikou, protože jednou bych chtěl být sportovní komentátor. Nejprve mě ale 25. května čeká maturitní zkouška. A pokud ji zvládnu (smích), tak pak doufám ve studium na vysoké škole.

Reklama