Hlavní obsah

Basketbalistky začaly přípravu na ME, na úvod si dají lázně. Elhotovou doprovází syn

České basketbalistky zahájily přípravu na mistrovství Evropy, které se v červnu uskuteční v Praze a Hradci Králové. Na prvním kempu v Lázních Bělohrad, který slouží hlavně k regeneraci, chybí pivotka Kia Vaughnová. Americká rodačka se k týmu připojí až v červnu. Naopak nechybí Kateřina Elhotová, kterou doprovází syn Daniel, narozený loni v listopadu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Basketbalistka USK Praha Kateřina Elhotová během semifinále s Nymburkem.

Článek

"Šampionát začíná za 40 dní, to zní dost šibeničně. Já se ale moc těším. Dnes začíná příprava v lázních, pozvolněji, těším se, že budeme pohromadě se všema holkama. Času je opravdu málo, bude to krátké, ale intenzivní," řekla Elhotová.

Během přípravy se pokusí skloubit roli hráčky a matky. "Bude se mnou jezdit mamka a kamarádka, budeme se střídat. Zvládneme to v pohodě. Čas využiju na maximum, trénink, za prckem, hezké odreagování," uvedla.

Na pokoji ale bude s některou ze spoluhráček a za synem bude jen docházet. "Ostatní hráčky se těší, že s námi bude i syn. Speciálně Ála Hanušová. Bylo hrozně hezké, vidět malého človíčka vyrůstat, když (na ME 2013) měla s sebou malou Veronika Bortelová. Všechny holky si malého chovají. On je spokojený mezi velkým počtem lidí, nemá problém měnit prostředí, nic mu nevadí. Nebojí se. Jen jsem zjistila, že se bojí brýlí, větších obrouček třeba. Ale mám pocit, že si zvykne na všechno," dodala Elhotová. V týmu má sestru Karolínu, která jí bude také pomáhat.

K basketbalu se po mateřské pauze vrátila v březnu a stihla závěr ligy i Final Four Evropské ligy. "Jsem ráda, že jsem mohla naskočit. Nejcennější byla Euroliga, zkusit si před ME zápasy na téhle úrovni. Jsem ráda, že jsem to stihla takhle rychle," řekla sedmadvacetiletá hráčka USK Praha.

"V nadsázce se dá říct, že se cítím trošku nesmrtelně. Spím třeba čtyři hodiny a pak mám jít na trénink, to jsem si předtím vůbec nedovedla představit. Jsem zvědavá, jestli to tělo vydrží. Zásoby energie jsou určitě omezené. Spím málo, to je pravda. Ale pracuji s energií jinak než dřív. Přes den spím výjimečně, když třeba mamka nebo babička může vzít malého do kočárku, na hoďku si lehnu. Když jsem si mohla na hodinu oddychnout, tak mě to do zápasu úplně nabilo," řekla Elhotová.

Vyspat se před zápasem bude potřebovat zejména od 16. června, kdy startuje evropský šampionát. Češky se v hradecké skupině utkají s Ukrajinou, Maďarskem a Španělskem. Vítěz skupiny jde rovnou do čtvrtfinále, týmy na druhém a třetím místem do osmifinále.

"Ukrajina a Maďarsko jsou papírově slabší, ale ono je to docela zrádné. Víme, že jsou kvalitní a žádný zápas nebude lehký. Měly bychom je porazit a pak se porvat se Španělskem o co nejlepší výsledek. Hlavně pro sebevědomí, ať si samy dokážeme, že umíme hrát dobrý basket," míní klíčová hráčka národního týmu, jejíž fotka propaguje šampionát na billboardech.

"Tvářím se tam vážně, ale to oni po mně chtěli při focení. Normálně se tak netvářím. Ale viděla jsem po Praze víc fotek a tahle je z těch lepších. Prcek by mě na ní asi poznal," dodala s úsměvem.

Reklama