Hlavní obsah

Nymburk míří za dalším titulem

Děčín

Basketbalisté Nymburka směřují za čtrnáctým titulem v řadě. V úvodním finále NBL vyhráli na hřišti Děčína 82:71 a v úterní domácí odvetě jim bude stačit k obhajobě i porážka o 10 bodů. Doma přitom Nymburk neuspěl v české nejvyšší soutěži naposledy před sedmi roky. V této sezoně neprohrál před vlastními diváky ani v Lize mistrů.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Zleva Petr Benda z Nymburka a Tomáš Vyoral a Jakub Krakovič z Děčína.

Článek
Fotogalerie

"Jsme rádi, že jsme to zvládli, ale doma musíme předvést znovu bojovný výkon a potvrdit roli favorita," řekl nymburský křídelní hráč Martin Kříž. "Bylo to ubojované, ale naštěstí jsme vždy v důležitém momentu zabrali a udrželi zápas pod kontrolou," doplnil jeho spoluhráč Vojtěch Hruban.

Obhájce titulu chtěl finále rozhodnout už v prvním duelu a podle toho do zápasu vstoupil. Po třech minutách vedli hosté 13:0 a celkem v první čtvrtině nastříleli 31 bodů. Z toho šestnáct dal Howard Sant-Roos, který v první desetiminutovce trefil čtyři trojky a byl tahounem Nymburka. V utkání celkem nasbíral 26 bodů a 10 doskoků.

"Nymburk předvedl raketový nástup. Za stavu 0:13 to s námi vypadalo hrozivě. Nymburk nás přečísloval dlouhými pasy a rozdílovým hráčem byl Sant-Roos, který ukázal svou extratřídu," konstatoval děčínský trenér Pavel Budínský.

Ve druhé čtvrtině domácí prohrávali už o 19 bodů, ale pak se vzpamatovali a vrátili se do hry. Válečníci v bouřlivé atmosféře zaplněného zimního stadionu, kam dorazilo 3358 diváků, ještě do poločasu snížili na sedmibodový rozdíl, poté co v posledních třech minutách nedovolili hostům ani bod.

A Děčín pokračoval ve zlepšeném výkonu i ve druhé půli a v závěru třetí čtvrtiny dokonce snížil na rozdíl jediného bodu po šesti rychlých bodech Lukáše Palyzy, bývalého hráče Nymburka. Dobrý zápas hrál i Jakub Krakovič, s 15 body nejlepší domácí střelec.

"Nezachytili jsme začátek, ale pak jsme ukázali charakter a naši bojovnost," těšilo Krakoviče. "Je to jen půlka finále a určitě nepojedeme do Nymburka si to jen odehrát a převzít stříbrné medaile. My tam pojedeme takhle zabojovat. Ztráta jedenácti bodů není zas takový výsledek, se kterým by se nedalo něco udělat," dodal.

Favorit už překvapení nedovolil, v úvodu poslední části zabral a zejména díky Bryonu Allenovi šňůrou 13:0 znovu utekl. Děčín se snažil ještě získat do odvety lepší výsledek, ale Nymburk si dvouciferné vítězství zkušeně pohlídal.

"Moc dobře se dívalo na to, když jsme se dotáhli na bod. Pak jsme hráli ale alibisticky, chaoticky a situace jsme neřešili dobře. Je škoda, že jsme pod tlakem soupeře ztráceli míče a Allen dával z brejků rozdílové body. Museli bychom hrát s Nymburkem každý týden, aby kluci dělali pod jejich tlakem dobrá rozhodnutí," připustil Budínský. "Rozdíl 11 bodů je přijatelný. Mrzí mě, že to není méně, ale také to mohlo být více," dodal děčínský kouč.

"Zápas měl skvělou atmosféru a byla to dobrá reklama na basketbal. My začali dobře, kontrolovali jsme hru. Stříleli jsme dobře z dálky, ale neudrželi jsme konstantní výkon, s čímž máme venku občas problémy. Domácím jsme dovolili se vrátit do hry. Ale zkušenosti nám pomohly k výhře a teď nás čeká odveta," uvedl nymburský trenér Ronen Ginzburg.

Finále play off ligy basketbalistů - úvodní zápas:
Děčín - Nymburk 71:82 (19:31, 39:46, 60:63)
Nejvíce bodů: Krakovič 15, Vyoral 13, P. Houška 11, Palyza 10 - Sant-Roos 26, Allen 13, Meier 11. Fauly: 22:20. Trestné hody: 16/14 - 23/17. Trojky: 7:9. Doskoky: 41:44. Diváci: 3358.

Reklama

Související témata: