Hlavní obsah

Cleveland - Boston 112:99Stav série 3:1Cleveland otočil čtvrté utkání s Bostonem a je blízko finále NBA

Cleveland

Basketbalisté Clevelandu ve čtvrtém finále Východní konference play off NBA smazali šestnáctibodové manko, porazili Boston 112:99 a v sérii vedou 3:1. Kyrie Irving k výhře pomohl 42 body. Postoupit do finále třetím rokem po sobě mohou obhájci titulu už ve čtvrtek, kdy se bude hrát v Bostonu.

Foto: Ken Blaze, Reuters

Hvězdný LeBron James z Clevelandu se chystá zasmečovat míč do koše.

Článek

Celtics v první čtvrtině navázali na úspěšný závěr třetího utkání a po dvanácti minutách vedli 29:19. V průběhu druhé části se náskok hostů vyšplhal až na 16 bodů, ale v poločase už byl rozdíl jen desetibodový. Pak přišla zlomová třetí čtvrtina, kterou ovládli domácí Cavaliers 40:23 a v závěru už favorit žádné drama nepřipustil.

Jako klíčový moment utkání se paradoxně ukázal brzký čtvrtý faul LeBrona Jamese, který si připsal už v polovině druhé čtvrtiny. Od té chvíle převzal větší iniciativu v útoku Irving a do konce třetí části stihl nastřílet 33 bodů. Celkem dal 42 bodů, což je jeho nový osobní rekord v play off.

Jako klíčový moment utkání se paradoxně ukázal brzký čtvrtý faul LeBrona Jamese, který si připsal už v polovině druhé čtvrtiny. Od té chvíle převzal větší iniciativu v útoku Irving a do konce třetí části stihl nastřílet 33 bodů. Celkem dal 42 bodů, což je jeho nový osobní rekord v play off.

"Ten kluk je skvělý. Bavilo mě sedět a sledovat ho. On se pro tyhle okamžiky narodil," chválil Irvinga James. "Viděl, že je Bron mimo hru, takže vzal osud týmu na sebe," doplnil ho trenér Tyronn Lue.

Hrdinu poháněla obava: Nesmějí vyrovnat!

Irvinga poháněla obava, aby Cleveland neztratil po nečekané nedělní porážce vedení v sérii. "Pořád jsem měl v hlavě, že nesmějí vyrovnat sérii. Nesmíme jet do Bostonu za stavu 2:2 na zápasy. Proto jsme do toho museli dnes dát maximum," uvedl hrdina duelu.

Irving vyděsil fanoušky Cavaliers, když stoupl na nohu Terryho Roziera a vyvrknul si kotník. Sám to však po utkání bagatelizoval a dodal, že se mu to stalo už tolikrát, že pozná, kdy je situace vážná a kdy ne. "Ještě jedu na adrenalinu. Ale jsem si jistý, že až přijedu domů, bude to pořádně bolet. Dneska to byl jeden z těch zápasů, kdy musíte bojovat a zasloužit si to," řekl.

Ve druhé půli se rozehrál i James, který v ní zaznamenal 24 ze svých 34 bodů. Kevin Love v utkání přidal 17 bodů a 17 doskoků. Cavaliers v celém zápase stříleli se skvělou úspěšností 59,5 procenta.

Nejlepším střelcem Bostonu byl s 19 body Avery Bradley, o bod méně měl Jae Crowder. Náhradníci Celtics přestříleli lavičku domácích 23:7. "I když mají nejlepšího hráče světa na lavičce, stále jsou na hřišti dva hráči All Star," poznamenal trenér Celtics Brad Stevens, jenž měl na mysli Irvinga a Lovea. "Když Irving hraje tak jako dnes, dá se hodně těžko zastavit," dodal.

Finále Východní konference play off NBA:
Cleveland - Boston 112:99 (stav série 3:1).

Reklama