Hlavní obsah

Volejbalisté porazili v kvalifikaci Dánsko, ale ztratili set

PLZEŇ

Čeští volejbalisté dnes zvítězili v kvalifikaci mistrovství Evropy v Plzni nad Dánskem 3:1 a udrželi si naději na přímý postup na šampionát, který se uskuteční příští rok v Rusku. V posledním kole musejí Češi za týden v Ostravě porazit bez ztráty setu Slovensko, které v Púchově zdolalo Maďary 3:2. Celek z druhého místa absolvuje v září baráž.

Foto: ČTK

Foto archív

Článek

I bez blokaře Lébla, který dostal tento týden od trenéra Prieložného volno, vstoupili Češi do utkání především pozorným bráněním na síti. Jenže na servisu, příjmu i v útoku byli houževnatí Dánové domácímu výběru zcela rovnocenným soupeřem. Poměrně rychle vymazali počáteční pětibodové české vedení a trápili favorizovaného protivníka až do dramatické koncovky. Až při čtvrtém setbolu zamířil dánský útok do zámezí.

Odpor posledního celku tabulky, který dosud v kvalifikaci nevyhrál, pak na nějaký čas zeslábl. V druhé sadě se domácí zlepšili na servisu a smečaři překonávali dánskou obranu i po horším příjmu přece jen lehčeji. V třetím setu se ale v sestavě hostujícího týmu objevil bývalý kladenský hráč Napier, Dánové předvedli několik přesných podání a rázem měli pětibodový náskok, který už soupeř přes veškerou snahu nedohonil.

Napier si dál udržoval vysokou úspěšnost na podání i v útoku a Dánové vedli v koncovce čtvrté sady ještě 23:21. Český tým však zabojoval a uhrál všechny čtyři následující míče, poslední z nich opět svou největší dnešní zbraní, blokem. "Tým byl pod tlakem, že musí vyhrát 3:0, nevěřil si a nehrál optimálně. Dánsko je nepříjemný soupeř, hráli uvolněně, o nic jim nešlo, ale naše vítězství mělo být hladší," řekl trenér Igor Prieložný po zápasu České televizi.

Výsledky:
Česká republika - Dánsko 3:1 (25, 17, -23, 23)
Rozhodčí: Mitev, Tankišev (oba Bul.). Čas: 111 min. Diváci: 800.
Sestava ČR: Zapletal, Pláteník, Král, J. Novotný, M. Novotný, Staněk, libero Obdržálek - Štokr, Fila, Boula, Holubec.
Slovensko - Maďarsko 3:2 (19, 18, -21, -28, 13).
Tabulka skupiny B:
1. Slovensko54113:69
2. ČR53210:88
3. Maďarsko53211:108
4. Dánsko5055:155

Reklama

Související témata: