Hlavní obsah

Beneš škrtl jen jedno jméno, definitivní řez odkládá na poslední chvíli

Praha
Aktualizováno

Přesně týden před startem domácího ME měl trenér českých basketbalistek Ivan Beneš oznámit konečnou nominaci 12 hráček pro šampionát. Místo škrtnutí dvou jmen ale v pátek večer zúžil kádr jen o slávistické křídlo Renatu Pudlákovou.

Foto: David Taneček, ČTK

Trenér českých basketbalistek Ivan Beneš.

Článek

Rozhodl se totiž nechat si až do finálních dnů přípravy třináct hráček. „Pro trenéra je vždycky těžká chvilka někoho vyřadit, ale nakonec volíme nestandardní řešení, protože jsme stále na vážkách, jestli máme tým oříznout spíš na postu rozehrávačky nebo škrtat mezi vyšší holkami, objasnil svoj postup Beneš, jenž poslední řez odkládá doslova na poslední chvíli.

„Ještě máme v Hradci Králové k dispozici několik tréninků, abychom učinili definitivní rozhodnutí. Asi jako v hokeji budeme čekat do posledního termínu, než určíme tu jednu hráčku, která se do nominace nevejde," doplnil Beneš. Zdravotní stav Karolíny Elhotové, která dva týdny laborovala s kolenem, se do trenérova váhání nepromítl. „Je v pořádku, koleno nezlobí. Fyzicky nemá žádné obtíže a věřím, že na šampionátu bude platnou hráčkou," míní kouč.

Zkušenost z předchozího šampionátu, kde Česko obsadilo 11. místo, má pouze pět hráček stávajícího výběru (Kat. Elhotová, Burgrová, Hanušová, Vyoralová, Stejskalová). V omlazeném národním týmu lze mezi ostřílenější zařadit ještě pivotku Kulichovou vracející se do reprezentace po třech letech. Ostatní hráčky mají před sebou debut na ME.

„Byly tam některé omluvenky, které nás mrzely. Štěpánová, Hindráková, Pecková, ty měly šanci v týmu být, jenže samy se nominace vzdaly. Jinak jsme vybrali snad to nejlepší, co jsme měli k dispozici. Družstvo se ale opravdu hodně obměnilo a nové holky musí té šance využít, přesvědčit všechny okolo, že si tuhle nominaci zaslouží," uvažuje Beneš a na rovinu přiznává, že cítí velkou zodpovědnost i jisté napětí.

S naturalizovanou posilou ze zámoří Vaughovou je česká reprezentace ale zase o kus silnější. „Věřím, že nám hráčky pod košem budou tvrdit muziku, ale jsou třeba i ostatní. Tým je složitý mechanismus a snažíme se tým dát dohromady tak, aby to, jak se říká, hrálo," naznačuje Beneš, jehož svěřenkyně v hradecké základní skupině narazí na Ukrajinu, Maďarsko a Španělsko. První tým tabulky postoupí rovnou do pražského čtvrtfinále, druhý a třetí o ně budou hrát křížem proti někomu z kvarteta Turecko, Bělorusko, Itálie, Slovensko.

České basketbalistky v přípravě na ME:
Kateřina Elhotová,
Hanušová,
Burgrová,
Vaughnová,
Vyoralová,
Karolína Elhotová,
Voráčková (všechny USK Praha),
Stejskalová (Gran Canaria/Šp.),
Kulichová (Botasspor/Tur.),
Bartáková (Nymburk),
Záplatová (Rotenburg/Něm.),
Kopecká (KP Brno),
Švrdlíková (Handicap Brno).

Reklama