Hlavní obsah

Už druhý zápas je existenční. S Maďarkami to bude o život, cítí kouč basketbalistek

Hradec Králové

Trenér českých basketbalistek Ivan Beneš dobře ví, že domácí mistrovství Evropy bude pro jeho tým nesmírně obtížnou zkouškou a byl proto hodně smutný z úvodní porážky 47:59 s Ukrajinou. Hned ale přemýšlel nad tím, aby se takový vstup do turnaje nepodepsal na omlazené reprezentační sestavě. „Musíme se poučit, ale taky umět rychle hodit trable za hlavu a soustředit se na další duel. S Maďarkami to bude o život,“ tvrdil.

Foto: David Taneček, ČTK

Trenér českých basketbalistek Ivan Beneš při utkání s Ukrajinou.

Článek
Fotogalerie

Ze základní skupiny jdou tři týmy dál, poslední končí. „Pokud by to holky nezvládly s Maďarskem, už by otázka postupu ze skupiny byla takřka neřešitelnou, protože by nám pak zřejmě nestačila ani výhra nad Španělskem, které však považuju za žhavého adepta na titul," naznačil Beneš, jenž si uvědomuje, že dnes od 18 hodin to bude pro české basketbalistky v Hradci duel o bytí a nebytí. Španělsko je o tolik před ostatními, že podle mě nepřipustí zamíchání skupinou. Klíčový tedy bude zápas s Maďarskem, které musíme dostat pod tlak a nenechat je hrát jejich šikovnou obranu, s tou bychom měli starosti," přemítal Beneš.

Domácí evropský šampionát je pro něj premiérovou akcí v roli reprezentačního kouče. „Cítím na sobě velkou zodpovědnost, možná ještě větší než hráčky samotné. Když jsem byl asistentem u Lubora Blažka, tak to na mě takhle nedoléhalo. Věřím ale, že hráčky jsou fyzicky připravené, takže chceme jít na Maďarky cestou agresivní hry, sbírat balóny a těžit z rychlého protiútoku," uvažoval Beneš s vírou, že k tomu stylu zase přispějí i diváci na zaplněném zimním stadionu v Hradci. „Snad to holky vyhecuje k tomu, že nechají na hřišti duši. Doufám, že napodruhé už tým bouřlivou atmosféru zvládne lépe," mínil Beneš.

V premiéře podle něj tým trochu podlehl domácímu prostředí. „Možná vinou nervozity nebo přehnané trémy do toho hráčky nešly, jak měly. Bylo rozhodnuto už v poločase, mínus devatenáct s tak silným soupeřem jako jsou Ukrajinky, to už je skoro neřešitelný úkol," uvědomil si český kouč, ale ocenil, že to jeho svěřenkyně nezabalily.

Druhý poločas nad Ukrajinou vyhrály. „O to ale nejde. Když dostaneme 42 bodů za první poločas, tak je něco špatně. Holky potom ukázaly, že hrát umí, samy viděly, že při sebeobětování to jde, jenže přišlo to pozdě. Až když už jsme se potápěli a díra byla obrovská a nešla zalátat. Pomohli nám i diváci, kteří na nás nepískali a za všech okolností se tým snažili povzbudit," uvažoval Beneš.

S nepovedeným vstupem do zápasů se české basketbalistky trápily už v přípravě. „Než se rozjedeme, tak už prohráváme a přichází deka. Změnili jsme rozcvičku, snažíme se holky různě nabudit, ale nic nepomáhá. Proti Ukrajině negativní roli sehrála i nervozita," uvažoval Beneš, jehož mrzelo, že český tým neuplatnil výškovou převahu pod košem.

„Holkám jsme říkali, že musí brát na záda, ale přijde stres a nejde to. Když chybují mlaďoši, tak to pochopím, ale dělaly to i zkušené hráčky. Ty nás ani nepodržely střelecky. Je vidět, že i na takové hráčky může dolehnout zodpovědnost, přitom na tréninku to všem lepilo," pokrčil rameny Beneš s nadějí, že příští dny šampionátu už budou pro Česko jen lepší.

Reklama