Hlavní obsah

Česko - Maďarsko 70:74Nejhorší výsledek v historii! Basketbalistky nestačily ani na Maďarky, postup je pryč

Martin KézrPrávo
Aktualizováno

Konec v slzách, postup je ztracený. České basketbalistky prohrály na domácím mistrovství Evropy i druhé utkání, když v Hradci Králové podlehly Maďarsku 70:74 a šampionát pro ně tak skončí už pondělním zápasem se Španělskem. Šance uniknout z poslední příčky tabulky už není, bude z toho pro reprezentantky nejhorší výsledek v historii.

Foto: David Taneček, ČTK

České hráčky po prohraném utkání s Maďarkami.

Článek
Fotogalerie

Do existenčního zápasu přitom vyrukovaly české hráčky s nezměrnou bojovností, jenže stejně jako o den dřív proti Ukrajině nastal problém s efektivitou hry a v první čtvrtině se vůbec nedařilo ani v obraně. Maďarky měly i díky 208 centimetrů měřící pivotka Hatarové jasnou převahu na doskoku, byly rychlejší a volily i pestřejší zakončení.

Reprezentantky s podporou bouřícího publika ale dřely, příkladem šla hlavně Hanušová, a tak nenechaly soupeřky pláchnout ve skóre. Naopak samy pětibodovou šňůrou na začátku druhé části strhly vedení na svou stranu (25:24). Tím začala velká přetahovaná, při níž měla hodně zlepšená česká obrana navrch před útokem.

Skóre v polovině zápasu dospělo k nerozhodné podobě. Bohužel národní tým se znovu nedostával ke své nejsilnější zbrani, kterou měl být rychlý protiútok. Nezměrné herní úsilí domácích nepodpořily ani trestné hody, proměňované sotva s padesátiprocentní úspěšností.

Ve třetí čtvrtině české reprezentantky nedovolily Maďarsku pět minut vůbec skórovat, jenže si za tu dobu vybudovaly jen šestibodové vedení, protože se na každý koš děsně nadřely. Navíc do pauzy se vinou spousty zahozených šancí a dalších chyb jejich náskok úplně rozplynul.

Psychicky náročné okamžiky české basketbalistky viditelně nedávaly v hlavách a ztrácely herní sebedůvěru. Navíc se do potíží s fauly dostaly opory Kateřina Elhotová i Vaughnová. Soupeřky v klíčových chvílích uklidňovala naturalizovaná americká rozehrávačka Vanderslootová, Maďarky našly střeleckou chuť a osm minut před koncem to bylo 55:62.

Češky s vyprodaným hledištěm v zádech ještě snížily až na rozdíl dvou bodů (65:67), ale obrátit skóre se jim nepovedlo a trojka Fegyvernekyové 65 vteřin před koncem pak znamenala pro Maďarky uklidňující vedení 72:65. Trojka Hanušové přišla pozdě, aby ještě křísila naději, soupeřky si postupovou výhru uhlídaly.

Smutek, pláč...

Pondělní utkání se Španělskem bude českou derniérou, která už ohledně postupu nic řešit nebude. „O našem osudu na turnaji se tak rozhodlo vlastně během dvou dnů. Každé vyřazení mrzí, doma je to ale dvojnásob bolestné. Na videu bych našel dvacet věcí, které jsme měli udělat jinak, prostě nám ve hře něco skřípalo a nenašel se ani nikdo, kdo by družstvo v pravou chvíli zbláznit," mínil trenér Ivan Beneš.

Také hráčky opouštěly palubovku zdrcené. Kapitánka Kateřina Elhotová byla hodně smutná. „Těžko se mi hledají slova. Měl to být náš zápas, nechaly jsme si ho ale od Maďarek bohužel vzít. Všechny jsme věděly, že jde o existenční boj a věřily, že to zvládneme, teď je ale všechno pryč," říkala tichým hlasem.

Rozehrávačka Tereza Vyoralová se dokonce rozbrečela. „Moc nás to všechny mrzí, hlavně kvůli těm skvělým divákům. Daly jsme do souboje s Maďarskem všechno, co v nás aktuálně bylo, jenže to nestačilo. Když jsme je ve třetí čtvrtině držely na uzdě a vedly o šest bodů, neměly jsme to pustit. Bohužel se stalo a zóna nás nakonec nespasila," polykala slzy.

Mistrovství Evropy basketbalistek
Skupina A (Hradec Králové)
ČR - Maďarsko 70:74 (20:24, 38:38, 50:55)
Nejvíce bodů: Hanušová 17, Vaughnová a Kateřina Elhotová po 14, Burgrová a Vyoralová po 9 - Nagyová-Bujdosová 21, Fegyvernekyová 20, Vanderslootová 10, Simonová 7. Fauly: 21:21. Trestné hody: 17/10 - 14/12. Trojky: 4:8. Doskoky: 38:35.
Španělsko - Ukrajina 76:54 (13:15, 35:34, 55:43)
Nejvíce bodů: Torrensová 26, Xargayová 19, Lyttleová 16 - Jagupovová 23, Udoděnková 21
1.Španělsko220138:1024
2.Maďarsko211122:1323
3.Ukrajina211113:1233
4.ČR202117:1332

Reklama

Související témata: