Hlavní obsah

Šampionát končí v slzách. Nejvíc nás to mrzí vůči divákům, přiznala Hanušová

Martin KézrPrávo

Basketbalistce Aleně Hanušové, která byla nejlepší českou střelkyní v hradeckém zápase ME proti Maďarsku (70:74), se leskly oči a odráželo se v nich veliké zklamání. „Bohužel jsme prohrály zápas o život,“ smutnila.

Foto: David Taneček, ČTK

Zprava Alena Hanušová, Tereza Vyoralová, Maďarky Nora Nagyová-Bujdosová a Courtney Vanderslootová.

Článek

Šampionát tak skončí pro reprezentantky už po základní skupině, což se jim stalo poprvé v historii. „Nejvíc nás to mrzí vůči divákům. Byli skvělí a už nebudou mít komu fandit," říkala smutná Hanušová s vědomím, že pondělní utkání se Španělskem bude pro české ženy rozlučkou s domácím turnajem.

„Asi jsme příznivcům basketu na tomto šampionátu moc radosti neudělaly a věřte, že nás to děsně štve. Moc jsem si vážila šance zahrát si takový turnaj doma, jen bych si představovala úplně jiné umístění. Určitě budeme chtít alespoň na závěr předvést výkon, za který bychom se nemusely stydět, i když Španělsko je minimálně o level výš než dosavadní soupeřky," přemítala Hanušová.

„Zahrály jsme proti Maďarkám lépe než v premiéře s Ukrajinou, bohužel to je, jak se říká, prd platný. Výsledek nám zavřel cestu dál," ulevila si zklamaně Hanušová. „Všechny jsme přitom věřily, že se v hradecké skupině vejdeme do třetího místa, abychom si mohly zahrát zápas o Prahu a případně se předvést i tam ve čtvrtfinále, jenže těmi porážkami s Ukrajinou a Maďarskem je po nadějích," líčila zklamaná česká pivotka.

Cítila, že družstvu v rozhodujících okamžicích něco chybělo. „Přitom ve třetí čtvrtině jsme pět minut nedostaly koš a povedlo se odskočit na rozdíl šesti bodů, jenže tam jsme nedokázaly Maďarky doklepnout," uvažovala Hanušová, podle níž bylo zlomem, že český tým pustil slibné vedení.

Soupeřky udržela ve hře s 208 centimetry nejvyšší hráčka šampionátu Hatarová, která si zjednala pořádek pod košem. „Neudělaly jsme si tam dobré pozice. A když tam Maďarkám v závěru čtvrtky padly dvě pitomé trojky, šly do poslední části už s vedením ony o pět bodů. Ukázaly nám, jak jsou houževnaté," krčila rameny 26letá česká reprezentantka.

„Sice jsme díky zónové obraně ještě dotahovaly, ale převrátit skóre už se nepovedlo. Zase jsme dostávaly laciné koše," doplnila Hanušová, po jejíž trojce 20 vteřin před koncem to bylo jen o koš, ale Maďarky už si výhru zkušeně pohlídaly. „Každá to teď musíme v sobě nějak skousnout," krčila rameny.

Reklama