Hlavní obsah

Vyřazení basketbalistek doma bolí dvojnásob. Nenašel se nikdo, kdo by tým zbláznil, litoval Beneš

Hradec Králové

Seděl smutně s pohledem tak trochu do prázdna. Trenér Ivan Beneš musel připustit, že se naplnily jeho největší obavy. České basketbalistky mají hned po dvou zápasech ME před vlastním publikem smutnou jistotu, že poprvé v historii nepostoupí na šampionátu ze základní skupiny.

Foto: David Taneček, ČTK

Trenér českých basketbalistek Ivan Beneš při utkání s Ukrajinou.

Článek

První duel v Hradci Češky nezvládly psychicky a jasně prohrály s Ukrajinou. Následně udělaly hodně chyb i proti Maďarsku, nezvládly tak zápas o přežití a pondělním duelem se Španělskem se tak předčasně na evropském šampionátu rozloučí. „Mrzí to strašně moc. Doma je takové vyřazení dvojnásob bolestné, ale něco nám herně prostě chybělo," mrzelo kouče.

O osudu českého družstva na šampionátu se rozhodlo vlastně během dvou dnů. „Škoda. Chtěli jsme hrát dál hlavně kvůli divákům. Nejvíce nás mrzí, že nás po pondělku neuvidí a nebudou mít komu fandit," uvedl Beneš. „Lidi byli zvyklí, že české basketbalistky vozily úspěchy, teď je ale úplně jiná situace," doplnil.

Současný obraz reprezentace podle něj nemá medailové parametry, přesto Beneš věřil, že se české účinkování na letošní ME neomezí na tři utkání ve skupině. „Nechci v emocích hledat viníka, kdo nedal nějaký snadný koš, nebo správně neubránil svou hráčku, ale skřípaly nám různé věci. Nenašel se nikdo, kdo by tým v pravou chvíli zbláznil," litoval Beneš po svém debutu na reprezentační střídačce.

„Při rozboru u videa najdu dvacet různých věcí, a kdybychom z nich dvě udělali jinak, mohl existenční zápas s Maďarkami dopadnout obráceně. V rozhodujícím okamžiku nám přečetly obranu svou zkušeností a trojkami to utrhly na svou stranu," hodnotil Beneš, jehož tým právě v úspěšnosti střelby zdálky hodně zaostal.

Trojky s Ukrajinou měl 1:6, s Maďarkami 4:8. Problém na turnaji však byl i v pomalejší rozehrávce, chyběla rovněž větší podpora z křídel, pivotky se trápily na doskoku a celý tým měl potíže s proměňováním šanci. „Nedařilo se nám dávat snadné koše. Možná byly holky až moc opatrné, bohužel tam bylo i dost fatálních chyb," připustil kouč.

Beneš by přesto chtěl s národním týmem pokračovat v práci, protože věří, že i nepovedený turnaj hráčkám do budoucna pomůže. „Smlouva mi končí na konci měsíce. Ale chtěl bych pokračovat, když dostanu od vedení basketbalové federace důvěru. Udělali jsme v přípravě dost práce, o to více mrzí, že se to na šampionátu nevrátilo," řekl Beneš přesvědčený o tom, že obměněný národní tým potřebuje vyzrát.

„Teď jsme v bodě nula, a aniž bych si chtěl dělat alibi, přece jen bylo znát, že řadě hráček chybí zkušenosti z těžkých zápasů," uvedl kouč s vírou v perspektivu družstva. „Každé hráčce i tohle prospělo do budoucna. A to nejen těm mladým, ale i holkám z USK, které v Eurolize nehrají rozhodující minuty," připustil.

„A pokud chceme, aby reprezentace zase hrála na nejvyšší úrovni, musíme mít dost basketbalistek, které hrají takové zápasy i na klubové úrovni. Nemůžeme čekat na zázrak, že se vyloupne nějaký talent a bylo by i naivní si myslet, že když se nějaké holce daří v české lize, že to samé předvede tady," řekl Beneš.

Trochu se smutkem v očích pozoroval hradeckou autogramiádu vicemistryň světa z roku 2010. „Tam co hráčka, to pojem. Teď je na nás, abychom pojem udělali i ze současných reprezentantek," prohlásil. Připustil však zároveň, že v současné situaci může být pro český tým problém se vůbec za dva roky na mistrovství Evropy probojovat.

„Evropa se hrozně vyrovnala, najednou tady Řecko vyhraje nad obhájcem ze Srbska, Belgie zdolá Rusko. Možná nastanou časy, kdy na velký turnaj nepostoupíme. Je třeba si uvědomit, že oproti úspěšným rokům se naše situace výrazně změnila. Už tady prostě není ta silná generace," pokrčil rameny Beneš.

Reklama

Související témata: