Hlavní obsah

Česko - Španělsko 67:63Basketbalistky se při loučení s ME vytáhly! Po jedenácti letech porazily stříbrné olympijské medailistky

Hradec Králové
Aktualizováno

Loučení se vztyčenou hlavou a překvapivým vítězstvím nad Španělskem 67:63! České basketbalistky při posledním vystoupení na ME v Hradci Králové ukázaly dosud nepoznanou tvář a získaly cenný skalp stříbrného týmu z OH v Riu. Nicméně reprezentace obsadí konečné 13. místo a pod dojmem výborného pondělního výkonu je dvakrát škoda, že nezvládla předchozí utkání proti Maďarsku a Ukrajině, čímž uvízla už ve skupině.

Foto: David Taneček, ČTK

Zprava Veronika Voráčková, Petra Kulichová, Lenka Bartáková a Ilona Burgrová se radují z výhry nad Španělskem.

Článek
Fotogalerie

Zápas pro oba týmy z pohledu budoucnosti na šampionátu nic neřešil. Španělky měly už jistý postup do pražského čtvrtfinále, pro české ženy šlo o loučení se šampionátem na domácí půdě. Na začátku byl patrný rozdíl v basketbalové kvalitě a po sedmi minutách reprezentantky prohrávaly už 8:17.

Herní entuziasmus sester Elhotových ale pomohl rozjet devítibodovou šnůru znamenající ještě do konce první čtvrtiny srovnání skóre, což nadšeně potleskem ocenila vyprodaná hala. Stejný aplaus jako hráčky na palubovce si vysloužila i v hledišti fandící olympijská vítězka v rychlobruslení Martina Sáblíková.

Český tým najednou hrál s lehkostí neviděnou v předchozích dvou vystoupeních, čímž často střídající Španělky, které viditelně polevily v tempu, zjevně zaskočil. Začaly dělat ztráty a už neměly duel úplně pod kontrolou, naopak z domácích žen jakoby až nyní tváří v tvář možná největším favoritkám turnaje spadla tíha mistrovství.

Nasazení hvězd už Španělky nespasilo

Dobrým pohybem a precizní bráněním, při němž se doslova jako lvice rvaly o každý míč, udržely Češky i celou druhou čtvrtinu krok s obhájkyněmi evropského bronzu a držitelkami stříbra z olympijského Ria. Pod oběma koši odváděla spoustu práce Vaughnová a konečně zdravotních obtíží zbavená kapitánka Kateřina Elhotová svou útočnou nebojácností strhávala celý tým.

Španělky vrátily na hřiště všechny hvězdy, ale najednou pro ně bylo těžké chytit správný rytmus. Enormně bojující české basketbalistky se překonávaly a konečně na šampionátu uplatňovaly i rychlý protiútok, takže na začátku poslední čtvrtiny vedly 45:44.

Hradecká hala dostala do varu, reprezentantky se překonávaly, ale favorit už bral zápas velmi vážně a nechtěl dát kůži lacino. Proti byl ale neuvěřitelně rozjetý národní tým dávající alespoň takhle trochu zapomenout na trápení s Ukrajinou a Maďarskem.

Trojky z ruky starší ze sester Elhotových živily naději na senzační skalp Španělska po 11 letech. Pomohly i trefy Vaughnové, díky ní 70 vteřin před koncem Česko vedlo 65:63, a pak odvádělo úžasnou práci v obraně.

Zbývalo už jen třináct sekund, když faulovaná Karolína Elhotová házela trestné hody a proměnila oba. Překvapivá výhra domácích byla na světě a palubovku opouštěly při mohutném aplausu hlediště se vztyčenou hlavou. Hodně emotivní to bylo pro pivotky Petru Kulichovou a Ilonu Burgrovou, které tímto napsaly tečku za dlouhou reprezentační kariérou.

„Je to nejlepší možná tečka při nevyhnutelném konci našeho účinkování na turnaji. Chtěly jsme mít dobrý pocit z basketu, který při loučení s úžasným hradeckým publikem předvedeme," mínila kapitánka Kateřina Elhotová.

"Na Španělkách bylo znát, že to chtějí uhrát v klidu, bez větší námahy, ale překvapily jsme je. Asi nám pomohlo, že hlava už byla čistá a alespoň na závěr jsme zahrály tak, jak to mělo vypadat od začátku turnaje," dodala Kateřina Elhotová.

„Snad jsme všem ukázaly, co v nás opravdu je. Teprve teď mi přišlo, že jsme byly správně rozehrané a uvolněné. Výhra nad Španělskem je alespoň malinká náplast na velké zklamání, pro mě to byl i velký osobní zážitek. Bylo by skvělé zůstat jediné, kdo Španělky na letošním šampionátu porazily," doplnila svou sestru Karolína.

„Nemá cenu říkat si nějaké co by kdyby, pro nás je výsledek i výkon světlem v tunelu a snad jsme konečně potěšili fanoušky basketu u nás," dodal trenér Ivan Beneš.

Mistrovství Evropy basketbalistek:
Skupina A (Hradec Králové):
Česko - Španělsko 67:63 (17:17, 28:29, 45:44)
Nejvíce bodů: Vaughnová 18, Kateřina Elhotová 17, Karolína Elhotová 10, Záplatová a Hanušová po 7 - Lyttleová 17, Torrensová 13, Nichollsová 10. Fauly: 22:18. Trestné hody: 6/4 - 20/11. Trojky: 5:4. Doskoky: 32:38. Diváci: 3666.
Maďarsko - Ukrajina 72:84 (18:26, 30:47, 47:67)
Nejvíce bodů: Zeleová 13, Fegyvernekyová, Vanderslootová a Hatarová po 10 - Udoděnková 22, Jagupovová a Malašenková po 17, Dorogobuzovová 12.
Výsledky ostatních zápasů ZDE.
Konečná tabulka skupiny A:
1.Španělsko321201:1695
2.Ukrajina321197:1955
3.Maďarsko312194:2164
4.Česko312184:1964

Reklama

Související témata: