Hlavní obsah

Doma mají pozici jako Jágr, v Praze vezme Jícha světové hvězdy na pivo

Praha

Jako kdyby si do Prahy přijeli zahrát hokej Crosby s Ovečkinem nebo si zakopat Messi s Ronaldem. Takové pojmy v házenkářském světě čítá soupiska středeční exhibice na pražské Štvanici s názvem Hvězdy pro legendy, která připomene historické úspěchy československé házené. Ženský zápas začne v 16 hodin, mužský v 18.15. Vstup na akci je zdarma.

Foto: Sport.cz

Český házenkář Filip Jícha (vlevo) v reprezentačním dresu.

Článek

„To jsou hráči zvyklí, že na ně chodí desetitisíce diváků, hrdinové svého sportu, ve Francii mají podobnou pozici jako u nás Jágr,“ říká jeden z nejlepších hráčů poslední dekády Filip Jícha na adresu hvězd, mezi nimiž jsou dvojnásobní olympijští vítězové Thierry Omeyer, Daniel Narcisse či někdejší nejlepší hráč světa László Nagy.

„Praha je důležitým místem pro historii francouzské házené. Na mistrovství světa v roce 1990 jsme se tu poprvé nominovali na olympiádu v Barceloně a hned získali medaile,“ připomněl kouč Claude Onesta, který pak byl u největších úspěchů francouzské házené a na Štvanici povede výběr hvězd.

Návrat do dětství

„Nepovedlo se sem dostat úplně všechny, třeba Nikola Karabatič má problém s palcem u nohy a sliboval, že přijede příští rok. Tak jsem mu říkal, že to nebude tradice, ale ať přijede, že mu Prahu klidně ukážu,“ smál se Jícha, jenž spolu s Karlem Nocarem hráče oslovoval.

A oba mají na starosti i doprovodný program pro hráče. „Vezmeme je na lodi po Vltavě, při pěších túrách by v tomhle vedru někteří remcali. A všichni se těší na pivo. I když ho třeba nemusejí, vědí, že je postavím před fakt, že tady se nebude pít limonáda nebo cola, ale pivo, jak ho máme rádi,“ usmíval se hráč Barcelony, jenž v první půli nastoupí za česko-slovenský výběr a ve druhé za světové hvězdy. A zavzpomíná i na mládežnické časy.

„Je pravda, že venku jsem dlouho nehrál, ani si nevzpomenu, kdy naposledy. Ale jako šestnáctiletý jsem hrál za Starý Plzenec venku na betonu, to byly strašidelný zápasy,“ vzpomíná s úsměvem.

Reklama