Hlavní obsah

Házenkáře los ME nešetřil, ve skupině potkají Španělsko, Dánsko a Maďarsko

Záhřeb

Los lednového mistrovství Evropy české házenkáře vůbec nešetřil. Hned do základní skupiny, kterou odehrají v chorvatském Varaždínu, jim poslal za soupeře olympijské šampióny Dány, obhájce stříbra Španěly a nevyzpytatelné Maďary.

Foto: Pavel Lebeda, chf.cz

Ondřej Zdráhala - ilustrační foto

Článek

„V každém koši bych našel zemi, kterého bych viděl jako soupeře radši, ale vybírat si nešlo a i s nemilosrdným osudem se musíme prát. Skupina je těžká, čeká nás pěkná dřina," uvažoval trenér Jan Filip.

První tři týmy ze skupiny postoupí do další fáze, která se hraje ve dvou šestičlenných skupinách (A+B a C+D), dva nejlepší z každé z nich pak projdou do semifinále. „Všechna tři mužstva, které potkáme v základní části, patří do absolutní špičky, vždy se taky vešly do první desítky letošního mistrovství světa," uznal Filip.

„Španěly i Dány zdobí řada medailí, na všech akcích patří k adeptům stupňů vítězů, ale i Maďaři poslední dobou ukazují svou sílu. Letos měli i dva kluby vysoko v Lize mistrů a vzhledem tomu, že Varaždín leží opravdu blízko jejich hranic, tak navíc budou mít jistě silnou podporu z hlediště," uvažoval Filip.

Reprezentanti se na evropském šampionátu představí po čtyřech letech, tehdy ale nedokázali postoupit ze skupiny. „Tím je jasně dáno, že se budeme chtít zlepšit. Výsledkově i herně, i když role favorita rozhodně patří jiným," naznačil Filip, jenž byl už koučem, když v roce 2015 hrálo Česko na poslední velké házenkářské akci a obsadilo 17. místo na MS v Kataru.

Los házenkářského ME 2018
Skupina A (Split):
Chorvatsko, Švédsko, Srbsko, Island
Skupina B (Poreč):
Francie, Bělorusko, Norsko, Rakousko
Skupina C (Záhřeb):
Německo, Makedonie, Černá Hora, Slovinsko
Skupina D (Varaždín):
Španělsko, Dánsko, Česko, Maďarsko

Reklama