Hlavní obsah

Turecko - Slovensko 72:56Český kouč dělal, co mohl. Jenže sen o mistrovství světa se Slovenkám rozplynul

Praha
Aktualizováno

Český trenér Marian Svoboda převzal slovenské basketbalistky teprve v květnu. Na ME se s nimi senzačně probil až do čtvrtfinále a najednou měl před sebou sen o mistrovství světa, kam postupuje šest nejlepších. Sice dělal, co mohl, jenže po Francii už nestačil jeho tým v sobotu odpoledne v pražské O2 areně ani na Turecko a zítra si zahraje o 7. místo proti Itálii.

Článek

Slovenky se mohly dostat na MS po dvaceti letech, jenže semifinalistkám minulého světového šampionátu podlehly rozdílem šestnácti bodů. Vedle Turkyň si v sobotu vybojovaly letenky ještě Lotyšky a start na MS 2018 mají pak vedle domácích Španělek zaručen také ostatní pražské semifinalistky Belgičanky, Řekyně a Francouzky.

Turecku se hned v 5. minutě zápasu pravdy zranila Caglarová, kterou z palubovky odnášely na nosítkách. Jejími spoluhráčkami to však neotřáslo a 15bodovou šňůrou si na přelomu první a druhé čtvrtiny zajistily uklidňující vedení 25:9. Slovenkám chyběla Páleníková kvůli výronu kotníku. Daleko vážnější však byla absence přesné střelby, jejíž úspěšnost padala, podobně jako ve čtvrtfinále s Francií, pod třicet procent.

Navíc pečlivě bráněná hvězda Žirková dlouho bodově mlčela. Její trojka v závěru druhého dějství spoluhráčky probudila jen na chvíli, Turkyně si rychle vzaly dvouciferný náskok zpátky. Dvanáct minut před koncem byl stav už 57:37 a přes následných sedm bodů v řadě už neměly unavené slovenské hráčky sílu na nějaký zvrat.

„Je mi to líto, ale už jsem pořádně neměla z čeho brát. Neporadily jsme si s tureckou zónou a musíme si na rovinu přiznat, že pro nás je zázrakem už samotné účinkování v elitní osmičce," tvrdila 37letá Zuzana Žirková. „Před šampionátem nikdo nepočítal s tím, že dojdeme takhle daleko. Chtěli jsme se pokusit dostat na mistrovství světa, ale Turecko bylo pro nás děsně silný soupeř. Hlavní rozdíl byl v důrazu, děvčata si nevynutila pořádně ani fauly a za celý zápas házela pouhé dva trestné hody," připomněl Svoboda.

Lotyšsko: historický postup i přidělení ME

Lotyšky v dramatické bitvě udolaly rozdílem jediného bodu Italky, které spoléhaly hodně na rychlý protiútok a utrhly se ve skóre 11bodovou šňůrou během druhé části. Lotyšsko ale úspěšnou střelbou zdálky (celkem 8 trojek) manko smazalo. Závěr pak byl hodně dramatický. Ještě 15 sekund po nájezdu své nejlepší hráčky Zandalisiniové pod koš vedly Italky 67:66.

Jenže o šest vteřin později právě tato hráčka faulovala a v pražském USK působící Šteinbergaová proměnila oba trestné hody. Italka Masciadriová se z posledního útoku už do koše netrefila a mohla tedy vypuknout nelíčená radost Lotyšska, které bude hrát MS poprvé v historii. Jeho sportovní úspěch doprovází i jeden diplomatický, při šampionátu v Praze mu dnes v poledne bylo přiděleno ME 2019 společně se Srbskem.

V obou zemích se odehrají dvě skupiny, při stejném modelu šampionátu jako letos se pak medailové zápasy uskuteční na srbské půdě v Bělehradě. Přímo se na turnaj dostanou jen obě pořádající země. Dalších 14 účastníků určí teprve kvalifikace, která se losuje 4. července a začne v listopadu i za účasti české reprezentace.

Mistrovství Evropy basketbalistek v Praze:
O 5. až 8. místo:
Lotyšsko - Itálie 68:67 (18:18, 37:42, 53:53)
Nejvíce bodů: Vitolaová a Putninová po 15, Šteinbergaová 13, Bašková-Melnbardeová 11 - Zandalasiniová 25, Sottanaová 13, Masciadriová 9.
Turecko-Slovensko 72:56 (16:9, 32:28, 57:39)
Nejvíce bodů: Hollingsworthová 20, Albenová a Canitezová po 15, Vardarliová 7 - Bálintová 12, Vyňuchalová 9, Jurčenková a Růžičková po 8.
Semifinále
O semifinále Španělsko - Belgie čtěte zde
O semifinále Francie - Řecko čtěte zde

Reklama