Hlavní obsah

Španělsko - Belgie 68:52Česko zůstává jediným přemožitelem Španělek, které v boji o finále úplně vymazaly Belgii pod košem

Praha

Jsou to ale paradoxy. Domácí Česko zůstává jediným přemožitelem Španělska na letošním mistrovství Evropy basketbalistek. Zatímco národní tým ale obsadil historicky nejhorší 13. místo a v pražském závěru šampionátu už neúčinkuje, Španělky se mohou těšit na nedělní večerní boj o zlato. V semifinále porazily přesvědčivě rozdílem 16 bodů Belgii, když v O2 areně úplně vymazaly nebezpečné pivotky soupeře a mají tak zaručenou osmou medaili z posledních devíti šampionátů.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Alba Torrensová (vlevo) ze Španělska se snaží obejít bránící Kyaru Linskensovou z Belgie.

Článek

„Celý rok hraju v Praze za USK a teď se ve stejném městě dočkám boje o vytoužené evropské zlato, to je přece fantastický příběh. Těší mě skvělý výkon celého týmu. Věděly jsme, v čem jsou Belgičanky silné a otupily jsme jim zbraně," líčila 26letá hvězda vítězek Marta Xargayová.

Španělským hráčkám se od začátku docela úspěšně dařilo odstavit nesmírně silné belgické duo pivotek Wautersová, Meessemanová tím, že kombinovaly zónu s klasickou osobní obranou. Belgie ale zpočátku dostávala míč do jejich koše z tříbodové vzdálenosti, a tak po sedmi minutách byl stav 12:11.

Potom se ale obhájkyně bronzu stihly ještě do konce čtvrtiny utrhnout ve skóre osmibodovou šňůru a ve druhém dějství Španělky díky agresivnímu stylu bránění a útočné nebojácnosti náskok trpělivě zvyšovaly až na poločasových 36:21. Nejlepší střelkyně turnaje, čtyřiadvacetiletá Belgičanka Meessemanová, která zatím dávala v průměru 21 bodů na zápas, se tentokrát proti důrazně hrajícím soupeřkám nedokázala prakticky prosadit.

Belgie, jejímž dosavadním maximem na ME bylo 6. místo z roku 2003, rovněž doplácela na vysoký počet ztrát. Jen do poloviny utkání jich nasbírala třináct. Přitom právě v této statistice byla zatím nejúspěšnější ze všech účastníků šampionátu s průměrem necelých jedenácti na celý zápas.

První koš z ruky Meessemanové přišel teprve ve 23. minutě utkání, kdy už byl náskok Španělska osmnáctibodový. Vnutilo na šampionátu dosud neporaženým Belgičankám svůj styl, především skvěle zahušťovaly prostor pod vlastním košem a díky střelecké dispozici Torrensové diktovaly i v útoku tempo hry.

Poslední čtvrtinu si mohlo Španělsko dovolit odehrát s náhradnicemi, i tak se soupeřky pod košem trápily. Tahounka Wautersová zaznamenala v semifinále pouhé čtyři body. Počet belgických ztrát míče narostl až na konečných 24, což je skoro tolik jako měly za předchozí tři zápasy dohromady.

„Musíme Španělkám přiznat kredit. Byly na nás skvěle připravené a nedaly nám prostor pod košem a vlastně ani na celém hřišti," uznala belgická pivotka Emma Meessemanová.

Mistrovství Evropy basketbalistek v Praze:
Semifinále:
Španělsko - Belgie 68:52 (20:11, 36:21, 52:33)
Nejvíce bodů: Torrensová 20, Lyttleová 9, Xargayová, Cruzová a Nichollsová všechny po 8 - Vanloová 11, K. Mestdaghová 9, H. Mestdaghová 8, Delaereová 7, Meessemanová 5.
O semifinále Francie - Řecko čtěte zde
O zápasech o 5.-8. místo čtěte zde

Reklama