Hlavní obsah

Los Angeles souhlasí s OH 2028, o čtyři roky dříve budou v Paříži

Aktualizováno

Představitelé Los Angeles se dohodli s vedením Mezinárodního olympijského výboru, že kalifornské město bude hostit letní olympiádu v roce 2028. O čtyři roky dříve budou hry v Paříži. MOV oficiálně potvrdí oba pořadatele na kongresu v Limě 13. září.

Foto: Shizuo Kambayashi, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

"MOV vítá rozhodnutí přípravného výboru Los Angeles," uvedl v prohlášení šéf olympijského hnutí Thomas Bach. "Los Angeles přišlo s vynikající kandidaturou, která v souladu s olympijskou agendou 2020 má jako prioritu co největší využívání stávajících zařízení a podporuje zapojení mladých lidí do olympijského hnutí. Proto jsme velmi rádi, že jako součást smlouvy o pořádání můžeme zvýšit přístup místní mládeže ke sportu a povzbudit zdravý životní styl obyvatel Los Angeles na dalších jedenáct let," prohlásil Bach.

Mezinárodní olympijský výbor před třemi týdny rozhodl, že bude letos udělena najednou organizace dvou olympiád. Na městech MOV nechal, ať se domluví na pořadí. Paříž od začátku kandidatury deklarovala, že má zájem pouze o hry v roce 2024 - z velké části kvůli omezené dostupnosti pozemků pro olympijskou vesnici a také kvůli touze hostit hry přesně 100 let od předchozích OH v Paříži v roce 1924. Představitelé Los Angeles naopak na dřívějším termínu netrvali.

"Jsme přesvědčeni, že v srpnu dosáhneme dohody všech tří stran, která bude výhrou pro MOV, Los Angeles i Paříž. Tato dohoda bude předložena ke schválení na zářijovém zasedání MOV v Limě," uvedl Bach.

Starosta Eric Garcetti v minulém týdnu uvedl, že by město bylo hloupé, kdyby s pořádáním olympiády v roce 2028 nesouhlasilo. Zástupci Los Angeles však ještě musí dojednat, že všechny dohody o finančním krytí pro rok 2024 budou platit také o čtyři roky později.

Paříž i Los Angeles shodně letní hry už dvakrát hostily. Francouzská metropole v letech 1900 a 1924, druhé nejlidnatější město USA pak v letech 1932 a 1984.

Obě města zbyla z šestice kandidátů pro rok 2024. O pořadatelství se původně ucházely také Hamburk, Boston, Řím a Budapešť. Z boje ale odstoupily, většinou kvůli příliš vysokým nákladům nebo nedostatku podpory obyvatel.

Reklama

Související témata: