Hlavní obsah

Neuvařily se, šest setbolů odvrátily, ale hned krotily euforii: Boj o medaile začínáme od nuly

Vídeň

Nepodlehly pekelné atmosféře, nezlomila je ani výheň rozpálené arény. České reprezentantky v plážovém volejbale Michala Kvapilová a Kristýna Hoidarová-Kolocová při třetím vystoupením na mistrovství světa ve Vídni před sedmi tisíci diváky na centrálním kurtu porazily v pondělním odpoledni domácí pár Schützenhöferová, Schwaigerová a zajistily si tak postup do play off z prvního místa skupiny L.

Kristýna Hoidarová Kolocová na MSVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Atmosféra na MS v plážovém volejbalu ve Vídni

Vstup do zápasu jste měly poněkud rozpačitý. Šlo o důsledek faktu, že jste v hlavní aréně nastoupily poprvé?

Kvapilová: Ano. Je to přeci jen jiné hrát na centru ve srovnání s druhým či třetím kurtem, kde jsou tribuny pro pár set diváků. Chvíli jsme se s prostředím srovnávaly a pár bodů jsme kvůli tomu ztratily. Nicméně nakonec jsme zápas zvládly.

Kolocová: Před turnajem jsme se na centr nedostaly, a když se rozběhly zápasy, tak už to nešlo. Je to trošku jiné z hlediska orientace, navíc jsou kolem kurtu i ve výšce očí světelné reklamy, což není moc příjemné. Ale vlastně jsme postupně vyhrály na všech kurtech, takže je to super.

V koncovce prvního setu jste dokázaly odvrátit šest setbolů rakouského páru. Šlo o klíčový okamžik pro vývoj zápasu?

Kvapilová: Byl to hodně důležitý okamžik. Hlavně pro další vývoj turnaje je super, že zvládáme tak vypjaté situace.

Šlo o ukázku pevné nervové soustavy?

Kolocová: Měly jsme jistý postup, tak jsme byly méně nervózní, než kdyby podobná situace nastala ve vyřazovací fázi. Když přijdou setboly a kupí se to, člověk chce set co nejrychleji ukončit. Bylo důležité, že v klíčových fázích nám vycházela naše hra.

Dokázaly jste vyhrát všechny zápasy ve skupině v třísetových bitvách. Bylo pro rozpoložení před play off klíčové jít do vyřazovací fáze z prvního místa?

Kvapilová: Tři výhry se počítají. Jsem ráda, že jsme suverénní. Dodává nám to sebevědomí.

Kolocová: Nepochybně je to příjemné, ale play off představuje nový turnaj. Všichni začínají od nuly a mají stejnou šanci. Těšíme se na soupeřky a doufáme, že zahrajeme dobrý zápas.

Jak velkým protivníkem je pro vás vedro, které momentálně panuje ve Vídni? Při vašem pondělním zápase dokonce organizátoři diváky na rozpálených plechových tribunách chladili vodou z hasičských hadic...

Kolocová: Je potřeba doplňovat cukry, před zápasem si dát energetickou tyčinku a během celého dne před nástupem na kurt více pít, aby nepřišla dehydratace. Jsou to věci, s nimiž máme zkušenosti. Z minulosti znám situace, kdy během zápasu úplně dojdou síly. Do takového stavu se nechceme dostat a snažíme se mu předejít.

Přijde za dané situace vhod volný den, který máte v úterý? Jak jej vyplníte?

Kolocová: Hlavní bude odpočinek, ale dáme si i malý trénink, abychom zůstaly v tempu. Měly jsme volno v neděli, teď v úterý. Pro mě coby starší osobu, které už čouhá třicítka, je to fajn. Na druhou stranu ale ztrácíme rytmus. Na jiných turnajích jsme zvyklé hrát dva zápasy za den a tady hrajeme jednou za dva dny. Ztrácíme pak rytmus, takže z hlediska výhody je to padesát na padesát.

Reklama

Související témata: