Hlavní obsah

Slovinsko - Česko 88:80Basketbalisté v přípravě nestačili na domácí Slovinsko

Čeští basketbalisté na soustředění ve Slovinsku podlehli domácímu výběru v Lublani 80:88, i když po třech čtvrtinách vedli. Nenavázali tak na sobotní výhru nad Maďarskem a v přípravě na mistrovství Evropy prohráli třetí ze čtyř zápasů.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český rozehrávač Tomáš Satoranský.

Článek

Svěřencům trenéra Ronena Ginzburga nevycházela obrana tak jako proti Maďarsku, když Slovince táhly dvě jejich největší hvězdy Luka Dončič z Realu Madrid a rozehrávač z NBA Goran Dragič. Navíc Češi se nechávali přetlačit pod košem a na doskoku.

V útoku však s domácími drželi krok. Ve druhé čtvrtině sice nabrali ztrátu osmi bodů, ale tu ve druhé půli smazali, když se rozstřílel pivot Martin Peterka, který trefil tři trojky a se 17 body byl nejlepším střelcem týmu.

Ještě pět minut před koncem byl stav vyrovnaný 74:74, ale závěr zápasu vyšel lépe Slovincům, kteří šňůrou 7:0 utekli a výhru už si pohlídali. "Rozhodl asi úsek, kdy jsme dostali trojku s faulem a hned byl další faul a tři šestky. Celkově ale rozhodl asi doskok, kde jsme ztráceli hlavně na obranném doskoku. Jinak jsme odehráli dobrý zápas ve výborné atmosféře," hodnotil Peterka.

"Oproti prvním zápasům v Polsku jsme se posunuli. Chceme se zápas od zápasu zlepšovat. Proti Maďarům jsme dobře bránili. Výsledek je možná trochu zkreslený. Maďaři byli ve druhém poločase unavení. Hlavní ale je, že se posunula naše hra. To je v této fázi nejdůležitější. Dnešní zápas byl kvalitativně na hodně vysoké úrovni, hráli jsme proti dobrému týmu. Zase byl vidět posun. Chyby tam byly, ale to k tomu patří. Pro nás je dobře, že jdeme nahoru," dodal.

Vedle Peterky se v českém dresu dařilo Hrubanovi (14 bodů), Audovi (12 bodů) a Satoranskému, který k 13 bodům přidal šest asistencí, šest zisků, ale také sedm ztrát. Týmu naopak tentokrát příliš nepomohla lavička včetně dosavadního nejlepšího střelce v přípravě Palyzy, který dal za devět minut hry čtyři body.

Přípravné utkání basketbalistů v Lublani:
Slovinsko - Česko 88:80 (23:24, 48:41, 65:66)
Nejvíce bodů: Dončič 20, G. Dragič 18, Čančar 14, Vidmar 10 - Peterka 17, Hruban 14, Satoranský 13, Auda 12. Fauly: 27:32. Trestné hody: 41/26 - 25/18. Trojky: 8:10. Doskoky: 38:24.

Reklama

Související témata: