Hlavní obsah

Komplikace pro basketbalisty. Na generálku do Lotyšska bez hvězdy, Satoranský musel zůstat doma

Praha

Čeští basketbalisté se při zítřejší generálce na ME, které pro ně začíná už příští pátek v rumunské Kluži, musí obejít bez své největší hvězdy. Do Lotyšska odcestovala třináctka hráčů, mezi nimi ale chyběl jediný Čech v zámořské NBA Tomáš Satoranský.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Rozehrávač Tomáš Satoranský na tréninku českého týmu.

Článek

Pro trenéra Ronena Ginzburga není dobrou zprávou, že mu bude v posledním zápase před ostrým vstupem do evropského šampionátu chybět elitní rozehrávač. Satoranský si bohužel z tréninku před odletem do Rigy odnesl zdravotní potíže. „Tomáš absolvoval vyšetření u specialisty. Nejedná se přímo o zranění. Jde spíše o svalovou indispozici," upřesňuje týmový fyzioterapeut Lukáš Raba, který zdravotní stav Satoranského sleduje.

„Lékaři rozhodli, že v současné situaci není pro Tomáše optimální, aby během tří dnů absolvoval dva lety trvající téměř tři hodiny a k tomu zápasové zatížení. Vzhledem k blížícímu se šampionátu bude lepší, když na následující dny zvolí odpočinek," přibližuje Raba doporučení, které dostal kouč.

Ginzbug se je rozhodl vyslyšet. „Je to pro nás samozřejmě komplikace, ale vše směřujeme k 1. září, kdy nás čeká první zápas na mistrovství Evropy. Chci být optimista a věřit, že se připojí k týmu zpět v neděli na odpolední trénink," řekl izraelský trenér české reprezentace.

V kádru, který se představí v Lotyšsku, se naopak objeví i uzdravený nestor národního týmu, 37letý Jiří Welsch. Na opačném poli věkového spektra je dodatečně povolaný dvacetiletý pivot Šimon Puršl, který ovládl anketu o talent roku a už doléčil kotník.

„Když jsme viděli, že je na tom Puršl po zdravotní stránce dobře, dohodli jsme se s trenérem Ginzburgem, že by bylo dobré ho pozvat, už jen proto, aby nasál atmosféru, protože by měl být brzy budoucností národního týmu," řekl asistent trenéra Lubomír Růžička.

„Pro mě je celá ta věc hodně nečekaná. Svým způsobem se necítím úplně dobře vůči ostatním klukům, kteří už v přípravě makali dlouho, zatímco já tam nemohl být kvůli zranění kotníku. Snažím se ale ukázat, co ve mně je, a ostatní bude na trenéru Ginzburgovi," prohlásil Puršl, jenž hrál posledních pět sezón ve Španělsku.

Nyní se ze Zaragozy vrací do české ligy. Dohodl se na angažmá ve Svitavách, kde bude svěřencem reprezentačního asistenta Růžičky. „Určitě se budu chtít jednou vrátit do zahraničí. Teď se chci zlepšit a až budu připravený na lepší ligy, tak uvidíme," dodal Puršl.

Reklama