Hlavní obsah

Česko - Slovensko 3:1Čeští volejbalisté přetrhli sérii porážek na ME, odnesli to Slováci

Štětín

První krok se podařil. Čeští volejbalisté zahájili mistrovství Evropy v polském Štětíně důležitou výhrou, když za necelé dvě hodiny zdolali Slováky 3:1 a udělali tím důležitý krok k postupu ze skupiny. Národní tým tak poprvé od roku 2011 sehrál vítězné utkání na šampionátu. Za těch posledních šest let měli reprezentanti na kontě jen sedm porážek, nyní je černá série přerušená. Dalšími soupeři Česka ve skupině budou Němci a Italové.

Článek

Češi byli lepší ve všech směrech, od začátku tlačili servisem a dostávali Slovensko do potíží na příjmu. V prvním setu získali brzy pětibodové vedení (10:5) a diktovali jeho průběh. Spolehnout se mohli i na dobrou práci na bloku, takže náskok se netenčil a reprezentanti využili hned úvodní setbol.

Jedině druhá sada měla vyrovnanější průběh, také kvůli tomu, že Slovensko se při Kohútově servisu utrhlo na čtyřbodový rozdíl. Češi ale zanedlouho oplatili stejnou mincí a dospělo se k napínavé koncovce. V ní národní tým odvrátil dva setboly, tři pak sám promarnil a nakonec přetahovanou o každý míč prohrál.

Jako by to české volejbalisty zdravě naštvalo, na síti začal kralovat univerzál Finger, ať už smečemi nebo účinnými bloky. Slováci neměli protizbraň, třetí sadu zakončila dvě esa při podání Džavoronoka. Svěřenci trenéra Nekoly byli při chuti a také čtvrté dějství ovládali pestřejší útočnou hrou i důslednějším bráněním proti akcím soupeře.

Za stavu 18:11 pak už nebylo o výsledku pochyb. Slovensko nad Českem ještě nikdy na ME nevyhrálo a platí to i po pátečním štětínském souboji. Papírové předpoklady napovídají, že by právě tato výhra mohla posunout národní mužstvo do vyřazovacích bojů.

„Věděli jsme, jak důležité utkání to je pro oba týmy, ale zvládli jsme ho lépe než Slováci. Mohli jsme se spolehnout na dobrý servis, důležité také bylo, že jsme dokázali soupeře několikrát účinně zablokovat a tím ho obrat o pořádný kus sebedůvěry," říkal trenér Michal Nekola.

„Hlavně jsme ukázali v klíčových okamžicích větší mentální sílu. Když Slováci uhráli trochu šťastně koncovku druhého setu, nebylo pro nás psychické lehké zvednout hlavou, ale kluci to dokázali výtečně. Až do konce utkání pak už byli pořád nad nimi, to se hraje líp," doplnil český kouč.

Mistrovství Evropy volejbalistů v Polsku:
Skupina B:
ČR - Slovensko 3:1 (19, -28, 16, 17)
Rozhodčí: Murulo (Est.), Partiainen (Fin.). Čas: 108 min. Diváci: 2340.
Sestava a body ČR: Janouch 2, Finger 24, Beer 3, Holubec 8, Džavoronok 18, Michálek 13, libero Kryštof - Hadrava, Galabov. Trenér: Nekola.
Nejvíce bodů Slovenska: Chrtianský 13, Kohút 11, Mlynarčík 10.
Německo - Itálie 3:2 (22, -21, -19, 19, 8).
Skupina D:
Nizozemsko - Turecko 1:3 (-19, -22, 21, -22),
Francie - Belgie 2:3 (-22, 23, -21, 23, -12).

Reklama

Související témata: