Hlavní obsah

Česko - Francie 3:1Prvotřídní senzace! Čeští volejbalisté na ME poslali domů obhájce zlata

Katovice

O prvotřídní senzaci se postarali čeští volejbalisté, když se po 16 letech probojovali do čtvrtfinále mistrovství Evropy. Postoupili na úkor obhájců zlata Francouzů, které při dvouhodinové bitvě zdolali v Katovicích po parádním výkonu 3:1.

Foto: Sport.cz

Radost českých volejbalistů po triumfu nad favorizovanou Francií.

Článek

Mezi elitní osmičku na kontinentálním šampionátu pronikla česká reprezentace poprvé od roku 2001, kdy doma v Ostravě nakonec brala čtvrté místo. Jejím čtvrtfinálovým soupeřem v polských Katovicích budou hned ve čtvrtek Němci, jimž ve skupině podlehla 0:3.

„Je to naprostá fantazie, co se nám povedlo. Všichni jsme ještě v šoku, ale bylo to především veliké vítězství naší vůle," radoval se nadšeně trenér Michal Nekola.

Reprezentanti začali proti úřadujícím evropským šampiónům velmi nebojácně. Mohli se především spolehnout na skvěle fungující blok, a když se českým hráčům povedlo získat i tři body přímo z podání, bylo z toho během první sady nečekané vedení pro něj 16:12. Pak se ale na servis dostala největší hvězda soupeře Ngapeth a náskok se začal tenčit.

Za stavu 21:21 tedy vše směřovalo do napínavé koncovky, při servisu 20letého Džavoronoka se ale rytmu hry razantně chopil znovu národní tým. Janouch rozdával přesné nahrávky, takže univerzál Finger mohl útočit a účinné zůstávaly i bloky postavené proti francouzským smečím. Byl z toho zisk prvního setu pro Česko a favorita takový vývoj utkání dost zaskočil.

Francouzi se sice snažili razantnějším servisem dostat reprezentanty od sítě, jenže proti nim stálo velké odhodlání celého národního týmu, jemuž se dařilo celkem pravidelně vytloukat bloky. Nerozhodné skóre 20:20 naznačovalo další drama, ale soupeř urval set pro sebe díky lepšímu příjmu a šikovnějšímu i agresivnějšímu pojetí útočné hry.

Vyřadili největší hvězdu soupeře

Na palubovce katovické haly pokračoval i ve třetím dějství napínavý souboj, v němž oba týmy pracovaly výborně v poli. Byla to přetahovaná o každý míč. Odvážnější a v poli i obětavější Češi odmítali dát svou kůži lacino a vedení 22:18 jim dávalo velkou šanci získat set pro sebe. Francouzi sice dotahovali, ale na distanc je udržely Fingerovy smeče.

Reprezentaci pak při čtvrtém setu hnala dopředu euforie podpořená skvělým útokem, soupeř dělal nevynucené chyby a hlavně ztrácel jistotu v poli i na síti. Skvělou nahrávkou zářil Janouch, bloky soupeře se dál dařilo Čechům vytloukat a při jejich vedení 21:16 se zdála být senzace už skutečně na dosah.

Stačilo udržet stabilní příjem, navíc Francouzům nevycházelo riziko na servisu. Těch omylů za koncovou čarou se soupeř v koncovce dopustil opravdu moc a čeští volejbalisté se tak dočkali pěti mečbolů. Vyžili druhý z nich a po osmnácti letech si připsali skalp Francie na ME.

„Moc se nám tady na postup nevěřilo, ale kluci šli na palubovku s obřím odhodláním. Troufnu si říct, že byli lepší než Francie na síti i při servisu, navíc v poli toho spoustu vyčapali a svým stylem hry favorita dokonale zaskočili a přinutili ho i k nevídanému počtu chyb," říkal Nekola, jehož svěřenci dokázali cíleným servisem vyřadit ze hry největší francouzskou hvězdu Ngapetha a týmovým projevem získávali důležité body. „Nahrávač Janouch skvěle organizoval útok, univerzál Finger útočil s razancí, ale úplně všichni zaslouží velikou podtrženou jedničku," těšilo kouče.

ME volejbalistů v Polsku - osmifinále:
Katovice:
Česko - Francie 3:1 (21, -21, 21, 20)
Rozhodčí: Gradinski (Srb.), Zenovič (Rus.), Akinci (Tur.). Čas: 107 min. Diváci: 3305.
Sestava a body Česka: Janouch 3, Finger 19, Mach 8, Holubec 3, Džavoronok 15, Michálek 8, libero Kryštof - Hadrava, Beer 7. Trenér: Nekola.
Nejvíce bodů Francie: Boyer 20, Rossard 9, Clevenot a Le Roux po 8.
Itálie - Turecko 3:0 (16, 17, 29).
Krakov:
Bulharsko - Finsko 3:1 (-23, 21, 11, 12)
Slovinsko - Polsko 3:0 (21, 21, 19).
Čtvrtfinálové dvojice:
Německo - Česko
Srbsko - Bulharsko
Rusko - Slovinsko
Belgie - Itálie.

Reklama

Související témata: