Hlavní obsah

Česko - Německo 1:3Volejbalisté se rvali i proti Němcům a končí ve čtvrtfinále se vztyčenou hlavou

Katovice

Druhá senzace během 24 hodin se jim nepovedla, přesto čeští volejbalisté končí na evropském šampionátu v polských Katovicích se vztyčenou hlavou. Po skalpu obhájců zlata Francouzů podlehli Češi ve čtvrtfinále 1:3 Německu, ale vážným adeptům titulu statečně čelili téměř dvě hodiny. Uhráli si tak nejlepší umístění za posledních šestnácti let a navíc mají zaručenou automatickou účast na příštím šampionátu.

Foto: Grygiel Andrzej, ČTK

Německý volejbalista György Grozer (vpravo) smečuje ve čtvrtfinále ME proti České republice.

Článek

Češi dostali na odpočinek sotva dvacet hodin, přesto začali boj s Němci odvážně. V první setu vedli 8:5, pak ale začal útočit obrovitý Grozer. Vlastně sám obstaral obrat skóre a vedl soupeře k zisku úvodní sady. Ve druhém dějství se národní tým ještě zlepšil, hrál výborně v poli a využil toho, že se soupeř hodně trápil s podáním. Když se k tomu přidala fantastická práce českých blokařů, vedení 21:15 dávalo absolutní klid do koncovky.

Vyhraný set byl vůbec prvním v historii ME, které Česko proti Německu získalo. Před třetím dějstvím tedy bylo vše otevřené. Češi dřeli a rvali se o každý míč, dařilo se jim víc v poli, jenže opakovaně neubránili útok středem sítě. Klíčové pak byly čtyři body v řadě uhrané soupeřem při Kaliberdově servisu, což znamenalo pro Němce převrácení skóre a vedení 21:18, což jim umožnilo uhrát koncovku.

Ve čtvrtém dějství trochu české sestavě i přes různá střídání docházely síly. Přesto se reprezentanti snažili tlačit servisem. Němci se ale mohli spolehnout na své opory, Grozer na síti představoval stálé nebezpečí, a nakonec přišel po téměř dvou hodinách boje jejich využitý mečbol.

Nesmírně jsme se posunuli, chválí kouč

„Dotlačili jsme Němce k maximálnímu nasazení, museli ze sebe vydat všechno, aby nás porazili. Chci kluky pochválit, ukázali charakter a jsem na ně opravdu pyšný. Pro mě je nejcennější zjištění, že jsme se výkonnostně nesmírně posunuli, a doufám, že si kluci tento šampionát zapamatují," řekl trenér Michal Nekola.

„Zápas byl o absolutních detailech. Opět se ukázalo, jak je pro Němce Grozer důležitý. Když jim teklo do bot, tak všechno šlo přes něj," uznal na liberu hrající Martin Kryštof. „Teď jsme všichni trochu smutní, že to pro nás skončilo, ale rvali jsem se o výsledek maximálně a neudělali jsme tady ostudu. Moc lidí asi nepočítalo s tím, že bychom mohli dojít takhle daleko," tvrdil s reprezentací se loučící blokař Aleš Holubec.

Mistrovství Evropy volejbalistů v Polsku - čtvrtfinále:
Katovice:
ČR - Německo 1:3 (-22, 16, -23, -20)
Rozhodčí: Kozlovskij (Ukr.), Zenovič (Rus.). Čas: 114 min. Diváci: 4491.
Belgie - Itálie 3:0 (21, 11, 23).
Krakov:
Rusko - Slovinsko 3:0 (17, 19, 19).
Srbsko - Bulharsko 3:0 (21, 22, 26).

Reklama

Související témata: