Hlavní obsah

Úspěch reprezentace je impulzem i pro extraligu, míní ústecký trenér Brom

Ústí nad Labem

Úspěch českých reprezentantů na mistrovství Evropy v Polsku znamená velkou vzpruhu pro tuzemský volejbal a zároveň se stává i výbornou propagací tohoto sportu před blížícím se novým ročníkem mužské extraligy. Takhle optimistický a pozitivní je pohled trenéra ústeckých volejbalistů Petra Broma, který by s hodně obměněným kádrem severočeského týmu chtěl zabojovat o účast v play-off. „Extraliga bude zajímavá a náročná," říká Brom v rozhovoru pro Sport.cz.

Foto: Josef Pešout, Sport.cz

Trenér volejbalistů Ústí Petr Brom.

Článek

Začněme ohlédnutím za evropským šampionátem. Jak vás těší fakt, že s trenéry reprezentace i několika hráči máte zkušenost ze vzájemné spolupráce v českém prostředí?

Pár let se ve volejbale pohybuji a patřím k nejstarším trenérům (úsměv). Kouč národního týmu Michal Nekola hrál pode mnou kdysi v Ústí nad Labem, s jeho reprezentačním asistentem Martinem Demarem jsem byl jako hráč v tehdejším Olympu Praha. Známe se navzájem, protože trenérská rodina zase tak široká není. A hráči? Nechtěl bych na někoho zapomenout, ale například Kryštofa jsem v minulosti vedl v Liberci, Macha v Českých Budějovicích, Džavoronoka a Pfeffera ještě v předminulé sezóně v Karlovarsku. Prostě reprezentační kluky znám.

Co může vydařená účast na mistrovství Evropy přinést extralize?

Všude se ví, že už v předešlé sezóně šla liga nahoru. Letos se to může zase posunout. Přední týmy doplňovaly kádry. Také s tím, že se lidé dívali na Evropu v televizi, prestiž soutěže stoupá. To je jen dobře. Vždyť reprezentanti vyřadili Francii. To jsou výsledky, které volejbalu pomáhají a jsou impulzem pro extraligu. Bude zajímavá a náročná.

Co očekáváte od příchodu zkušených českých borců do extraligy ze zahraničních angažmá?

Jejich návratem se zvyšuje kvalita. Pokud hráči zdravotně drží a chtějí ještě hrát, mají lize pořád co dát. Jen namátkou přišli Holubec a Štokr do Dukly Liberec, Rejlek do Karlovarska a Boula do Brna. Posledně dva jmenované jsem měl v Dukle Liberec, což je ale už hodně dávno (úsměv).

Bylo Ústí také aktivní na přestupovém trhu?

Snažili jsme se, aby sem dorazili čeští kluci, kteří už mají něco odehráno. Nakonec přišli Bartůněk z Odolena Vody, Kramár z Liberce, Prajsler se vrátil ze Švýcarska a Pondělíček působil v ČZU Praha. A máme dva nové cizince, kteří se pohybovali v lotyšské a kanadské reprezentaci. Jsou to Toms Vanags a Chris Voth. Vybírali jsme je pečlivě, přičemž jsem přesvědčil vedení klubu, abychom je angažovali. Ale s kvalitou hráče souvisí i finanční náročnost na jeho působení. Jsem rád, že to tak dopadlo a kluci tady jsou.

Reklama

Související témata: