Hlavní obsah

Kopřivnice myslí na záchranu. Karviná a Frýdek-Místek na špičku, titul obhajuje Dukla

Ostrava

Ačkoliv rozepře mezi extraligovými kluby a svazem házené trvají, fanoušci mohou být v klidu. Hrát se bude. Do mužské extraligy, která startuje o tomto víkendu, letos znovu zasáhne i původně sestupující Kopřivnice. Ta v minulém ročníku obsadila předposlední příčku, což podle plánovanému zeštíhlení na deset celků znamenalo pád do 1. ligy. Kluby ale desetičlennou soutěž odmítly a tím mistra ligy ze sezóny 1992/1993 mezi elitou zachránily.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Házenkáři Dukly Praha - ilustrační foto.

Článek

V létě se v Kopřivnici měnilo vedení klubu i trenéři. Tým mužů převzal společně s asistentem Jiřím Gřesem mladším někdejší reprezentant Lubomír Veřmiřovský. „Máme pro tuto sezónu vlastně dva cíle. Prvním je zachránit se a druhým dostat do kluků naši filozofii a taktiku," upozornil bývalý hráč Kopřivnice a Karviné Veřmiřovský, jenž v minulé sezóně vedl v první lize Velkou Bystřici, odkud si do Kopřivnice přivedl trojici Tomáš Mráz, Ondřej Švébiš a František Kuba. Čtvrtou novou tváří je Filip Hardt z Hranic.

Frýdek-Místek s novým koučem

Žádné velké změny v hráčském kádru se neudály ani v týmu loni pátého Frýdku-Místku. Šéf klubu a po odchodu trenéra Chrastiny i nový kouč A týmu Lubomír Kavka zlákal z Kopřivnice brankáře Víta Pyška, z Povážské Bystrice křídlo Tomáše Hese a z Polanky talentovanou spojku Jana Skřehota. „Našim prvním cílem je play off, pokud možno z lepšího než sedmého místa, ze kterého jsme postupovali v minulé sezóně, abychom měli větší šanci projít mezi nejlepší čtyřku, což je náš druhý cíl," přiblížil Kavka.

Ten povede tým společně s Petrem Mazurem a Miloslavem Krahulíkem. Po odchodu trenéra Chrastiny Frýdek-Místek oslovil tři kouče s nabídkou vést extraligový celek, ani jeden ale nabídku nepřijal. V úvahu přicházel také bývalý reprezentant Daniel Valo, který ve Frýdku-Místku vede mládež. „Jako zaměstnanec Tréninkového centra mládeže je placený svazem, což hlavní trenér být nemůže. Dodělává si A licenci a je pro nás zajímavou volbou do budoucna," dodal Kavka.

Karviná chce zpátky mezi elitu

Vylepšit loňské sedmé místo chce Karviná. Tým vedený trenérem Michaliskem se výrazně proměnil, což by mělo pomoci Baníku poskočit mezi nejlepší. Kádr opustili hrající asistent Radčenko, pivot Hanisch a střelec Frančík. Z Litovle naopak zamířil do Karviné mládežnický reprezentant Matěj Nantl, z Bystřice pod Hostýnem Jan Zbránek, na pravou spojku přišel Bosňan Mirta Mimič a po téměř deseti letech se do branky Karviné vrátil jeho krajan Nemanja Marjanovič.

Nejzvučnějším návratem je pak příchod bývalého reprezentanta Michal Brůny. „Kádr je posílený a tomu odpovídají i naše očekávaní. Nicméně nechceme vytvářet na hráče nějaký tlak. Hráči mají vesměs podepsány smlouvy na tři roky, a tak očekáváme posun směrem nahoru v tabulce během oněch tří let," řekl prezident klubu Jan Truhlář.

Titul v mužské extralize obhajuje Dukla Praha, která v květnovém finále porazila Plzeň 3:1 na zápasy. Nováčkem jsou Strakonice, které nahradily poslední Litovel.

1. kolo extraligy házené
Sobota 9. září
TJ Sokol Nové Veselí - KH Kopřivnice (17 hodin)
HBC Ronal Jičín - HC ROBE Zubří (19)
Neděle 10. září
HCB Karviná - SKKP Handball Brno (10.30)
Talent ROBSTAV-M.A.T.Plzeň - TJ Cement Hranice (10.30)
Pepino SKP Frýdek-Místek - HBC Strakonice 1921 (18)
HK FCC Město Lovosice - HC Dukla Praha (18)

Reklama

Související témata: