Hlavní obsah

Basketbalisté jsou bez trenéra. Ve hře čtyři kandidáti, mezi nimi nečekaně i Ginzburg

Martin KézrPrávo

Česká reprezentace mužů se po 20. místě na letošním mistrovství Evropy ocitla bez trenéra a výkonný výbor České basketbalové federace rozhodnutí o novém kouči odložil až na 16. října. Chce totiž vytvořit koncept na příští čtyři roky a do rozhodování zapojit předsedu Miroslava Janstu, který je momentálně po operaci v nemocnici. Ve hře na post kouče ale mají být čtyři trenéři, nečekanou možností je i setrvání Ronena Ginzburga.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ronen Ginzburg.

Článek

Ginzburg vedl českou reprezentaci od roku 2013 a zasloužil se o její historický úspěch v podobě 7. místo na minulém ME. Na letošním šampionátu se však neprobil ani ze skupiny. „Výsledek bereme jako neúspěch a kritiku fanoušků do značné míry chápeme. Udělali jsme si analýzu, nemyslíme si, že vše špatné musí jít za trenérem, proto se hraje i s variantou nechat Ginzburga u týmu, pokud by existovala možnost dospět s ním k dohodě o dlouhodobé spolupráci. Celkem však nyní máme čtyři kandidáty," naznačil místopředseda České basketbalové federace Zdeněk Bříza.

Už v listopadu startuje kvalifikace mistrovství světa, proto měl výbor trenéra vybrat už dnes, jenže nechce rozhodnutí uspěchat. Do zápasů o MS se nemohou zapojit hráči NBA a zřejmě ani Euroligy, čímž Česko ztrácí klíčové trumfy Satoranského s Veselým. Cílí proto na vybudování konkurenceschopného týmu pro mistrovství Evropy 2021, jehož by Česko mohlo být spolupořadatelem spolu s Německem, Polskem a Maďarskem.

„Chceme se s obsazením trenérského postu vypořádat seriózně, i když z finančních důvodů zatím nejsme schopni garantovat získání kouče na plný úvazek. Začíná kvalifikace na mistrovství světa, ale není velká pravděpodobnost, že se tam dostaneme. Další velká akce je ME 2021, takže chceme postavit tým směrem k této akci," řekl Bříza. „Také nechceme rozhodovat bez předsedy Jansty, který je v nemocnici po operaci a nemůžeme s ním různé varianty, o nichž se tu v pondělí mluvilo, konzultovat ani po telefonu," dodal.

Reklama