Hlavní obsah

Bělorusko - Česko 3:2Volejbalistky měly nakročeno do čtvrtfinále, v pětisetové bitvě plné obratů nakonec padly

Baku
Aktualizováno

Promarněná příležitost! České volejbalistky bylo hodně blízko tomu, aby se na ME dostaly po šesti letech do čtvrtfinále. Nad Běloruskem vedly v Baku už 2:0 a ovládaly dění na palubovce, jenže soupeřky prošly velikou herní proměnou. Reprezentantky nakonec po 137 minut trvající pětisetové bitvě padly.

Foto: Sport.cz

České volejbalistky v utkání evropského šampionátu proti Bělorusku.

Článek

„Zažíváme teď všichni veliké zklamání, protože boj o čtvrtfinále jsme začali opravdu velmi dobře. První set jasně ovládly a také druhý měli ve své režii, jenže v koncovce třetího zbytečně polevili. Netlačili jsme na Bělorusko dost, udělalo se tam několik zbytečných chyb a soupeřky dostaly šanci chytit dech a vrátit se do zápasu. V tie breaku už jsme to spíš jen vůli a bojovností honili," říkal trenér Zdeněk Pommer.

Češky začaly skvěle, nesmírně soustředěně na každý míč. Dokázaly soupeřky zatlačit servisem, měly jasně převahu na síti a při slibném vedení 16:10 šly do koncovky setu s uklidňujícím náskokem.

Na reprezentantkách bylo vidět, že mají Bělorusky dobře načtené, takže protivnice nenacházely účinnou zbraň na kompaktní hru národního týmu, který spoléhal především na výtečnou práci na bloku. Po pětadvaceti minutách Česko využilo hned první setbol.

Druhé dějství už bylo daleko vyrovnanější, soupeřky výrazně zlepšily příjem a nedostávaly se tolik do úzkých na přihrávce. České volejbalistky ale také nepanikařily v obraně, trpělivě si připravovaly útočné pozice a podařilo se jim tak dostat do mírného vedení 20:18.

Tři běloruské body v řadě ale znamenaly obrat a s ním i otevřenou šanci na zisk setu pro obě družstva. Setbol pak získaly svěřenkyně trenéra Pommera a z kůlu útočící Havelková ho hned proměnila. Psychická výhoda dobře rozehraného duelu byla pro třetí dějství na české straně.

Bělorusky zápas otočily

Díky parádně fungujícímu bloku vedle nejčastěji smečujících Havelková a Havlíčkové Kocmanové znovu hojně bodovala Strušková, ale u Bělorusek začaly zlobit Borysevičová i střídající univerzálka Hareliková.

Znovu se tak ani jeden tým dlouho nedokázal utrhnout ve skóre.Až při podání Palčevské se povedlo soupeřkám pětibodovou šňůrou dostat do stavu 23:19 a měly pro koncovku třetího setu daleko lépe rozdané karty. Češky sice zásluhou střídající Kossányiové odvrátily tři setboly, ale nakonec si Bělorusky vynutily pokračování zápasu.

Soupeřky ve čtvrtém setu razantně změnily styl a utekly do vedení 13:5 hlavně proto, že hra národního týmu se úplně rozsypala a úplně zmizela agresivita z volejbalového projevu. Žádná z českých hráček ale nedala hlavu dolů a dařilo se jim trpělivě ztrátu mazat. Ze střídačky přišla čerstvá nahrávačka Valková, zakončení na sebe začala brát nejzkušenější z nich Havlíčková Kocmanová.

Skóre se úplně převrátilo, bylo z toho najednou české vedení 22:20. Obratům však nebyl konec. Když se dostala na servis Smirnovová, Bělorusky pěti body v řadě získaly čtvrtou část pro sebe a vynutily si tie break. V něm na české hráčky jakoby dolehla tíha zápasu, nemohly se opřít o podání, působily unaveněji a stav 5:9 nevěstil nic dobrého. Češky se enormní bojovností opět vzepjaly, srovnaly na 10:10, ale koncovka páté části patřila svěžejším soupeřkám. Tři mečboly dokázala reprezentace, po tom čtvrtém už Bělorusko mohlo slavit.

Hráčky nezdar oplakaly. „Opravdu nevím, co se to s námi stalo. Viděly jsme, co na Bělorusko funguje, ale neudržely jsme takový styl hry. Určitě se to utkání dalo vyhrát, jenže drobné chybičky se nakupily v náš neprospěch," litovala blokařka Barbora Purchartová.

Bělorusko se může těšit na čtvrteční zápas o semifinále se Srbskem, další jistou dvojicí je Itálie - Nizozemsko. Zbývající osmifinále Bulharsko - Německo a Polsko - Turecko se v Baku hrají ve středu, na své soupeře čekají domácí Ázerbájdžán a obhájce zlata Rusko.

ME volejbalistek v Baku – baráž o čtvrtfinále:
Česko - Bělorusko 2:3 (18, 23, -25, -22, -15)
Rozhodčí: Bernaola (Šp.), Zulfugarov (Ázerb.). Čas: 137 min. Diváci: 1000.
Sestava ČR: Havelková 22, Nachmilnerová 6, Kocmanová-Havlíčková 26, Mlejnková 12, Strušková 17, Vincourová 4, libero Dostálová - libero Vaňková, Valková 1, Kohoutová, Purchartová 2, Kossányiová 8, P. Kojdová, Toufarová. Trenér: Pommer.
Nejvíce bodů Běloruska: Hareliková 18, Smirnovová 15, Borisevičová 14, Markevičová 11.
Nizozemsko - Chorvatsko 3:0 (18, 8, 21).

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.