Hlavní obsah

Chci s Ostravou medaili, říká nový kapitán volejbalistů Biernat

Ostrava

Kapitán ostravských volejbalistů Polák Mateusz Biernat má jasno. Jeho tým bude na konci sezóny přebírat medaile, na které čeká od roku 2013, kdy Ostrava překvapivě slavila titul. „Není jiná možnost. Věřím, že na konci sezóny to zacinká, říká 24letý nahrávač.

Foto: Právo

Kapitán ostravských volejbalistů Polák Mateusz Biernat.

Článek

Kouč Jan Václavík je v předsezónních plánech velmi opatrný. Spokojený by byl s postupem do play off i z předkola. Vy jste evidentně optimističtější.

Určitě. Týmu věřím a nejméně 6. místo chceme uhrát, abychom nemuseli o play off bojovat v předkole. Máme vyrovnanou čtveřici na přihrávce, tým ukazoval v přípravě větší a větší sebevědomí. I když jsme nezačali nejlépe, na Ostrava Cupu jsme ukázali, že volejbal umíme.

V minulé sezóně jste bodovali především doma. Bude to i letos zásadní pro úspěch?

Přesně tak. Když budeme bodovat venku a bude se nám doma dařit tak, jako loni, kdy jsme v naší hale prohráli dva zápasy, tak to šesté místo budeme mít.

Přebíráte kapitánské povinnosti po Matěji Šmídlovi. Co to pro vás znamená?

Je to velká čest a zodpovědnost. Kapitán musí tým vést a přiznám se, že jsem jim úplně poprvé. Nechávám si od trenéra i pana Zedníka (sportovní manažer VK Ostrava) radit, jak se trochu změnit, protože vím, že ten tým ode mně bude očekávat více, než jenom nahrávky a bloky. Ale myslím, že to zvládnu.

Po sezóně v Ostravě jste mohl odejít do jiného týmu extraligy s nejvyššími ambicemi. Proč jste zůstal?

Za prvé se tady cítím jako doma, a za druhé. jsem chtěl klubu vrátit tu důvěru, kterou mi dali, když jsem do Ostravy přišel. Nechci si jít pro medaili do nejlepšího týmu, chci ji vyhrát s Ostravou v této sezóně.

V úvodním kole extraligy hostíte v neděli 1. října Benátky nad Jizerou. Budete spokojení jen s výhrou za tři body?

Pokud chceme pokračovat v tom, co jsme si řekli, tak Benátky, ve vší úctě k jejich schopnostem, jsou tým, který musíme doma porážet za tři body. Ale my půjdeme na palubovku ke každému zápasu s tím, že chceme vyhrát za tři body. Ať jsou to Benátky, nebo Liberec. Loni jsme doma dokázali porazit Liberec i Budějovice, jen Kladno ne. Tam je ale teď Šuli (smečař Petr Šulista po sezóně odešel z Ostravy právě do Kladna), tak jsem spokojený... (smích)

Změnila se nějak Ostrava poté, co se hlavním koučem místo Zdeňka Šmejkala stal jeho asistent a váš spoluhráč Jan Václavík?

Možná je Honza ještě náročnější. Chce po nás detaily a dodržuje to jak na tréninku i v zápasech. Ale je to dobře, protože v koncovkách setů vyhrávají zápasy právě detaily. Ještě loni jsme byli kluci z jednoho týmu. Teď je Honza nás nadřízený. Je to zvláštní, ale má respekt a jsem přesvědčený, že to bude fungovat až do konce sezóny, kdy budeme přebírat medaile.

Reklama

Související témata: