Hlavní obsah

Ostrava má po letech v kádru cizinku, přišla ale o čtyři opory. Hořet nebudeme, věří kouč

Ostrava

Bez šestice hráček, které v minulé sezóně dopomohly ke čtvrté extraligové příčce, vstoupí v sobotu v Přerově do nové sezóny ostravské volejbalistky. V kádru trenéra Zdeňka Pommera už nejsou reprezentantky Marie Toufarová a Petra Kojdová, které okusí francouzskou nejvyšší soutěž. Odešly také Magdaléna Zedníková, Kamila Součková, Kateřina Kvapilová a Kamila Červenková, která je těhotná a posunula se na post trenérského asistenta.

Foto: Sport.cz

České volejbalistky v utkání evropského šampionátu proti Bělorusku (ilustrační foto)

Článek

„Odešly nám čtyři holky ze základní sestavy, ale nejsme jediný tým, který prochází obměnou kádru. Nikomu nechceme bránit ve štěstí, obzvláště holkám, které toho u nás hodně odmakaly a jdou ven přes nároďák. Je to přirozená cesta," řekl trenér Pommer. „Tým jsme vhodně doplnili a chceme hrát střed tabulky. Pokud se dostaneme do první šestky, budeme spokojení," pokračoval ostravský kouč.

Do Ostravy v létě přišla litevská smečařka Vilte Makauskaiteová a ze zahraničního angažmá ve Švýcarsku se vrátila zkušená smečařka Helena Kojdová. „Helena se vrací v suprovní formě a bude posilou. To samé platí o Vilte. Je to kvalitní smečařka, má šikovnou ruku a dobrý příjem," přiblížil Pommer.

Novými tvářemi jsou také Adéla Chevalierová z Brna, Nikola Teperová z Frýdku-Místku a a Klára Sedláčková, Iva Šípová a Karolína Křenková z B týmu. „Neřekl bych, že budeme na nějakém postu hořet. Naši sílu ale ukáže až liga. Snažíme se jít cestou výchovy vlastních hráček. Máme v týmu nadějné, pracovité holky a není to jenom o tom, kdo co umí a jak je vysoká. Zajímá mě chuť pracovat," přiblížil Pommer.

Pommer je pro limit cizinek

Ženská volejbalová extraliga se letos rozšířila od Duklu Liberec a bude tak mít oproti minulým sezónám sudý počet účastníků. „Jsme rádi za více zápasů, osobně bych jich odehrál ještě více," řekl Pommer. „Liberec má větší rozpočet než my, což nám uškodilo na hráčském trhu, kde přeplatil hráčky, které jsme chtěli. Na druhou stranu je to pro soutěž přínos, i když bude složitější se dostat mezi prvních šest týmů, zaručující nástavbu," uvedl Pommer, který jako reprezentační kouč větší zápasové vytížení hráček vítá.

Pokud ale budou Češky pravidelně nastupovat. „Byl bych pro limit zahraničních hráček v extralize. Funguje to ve Francii i jinde, nevím, proč by to nemělo být i u nás," naznačil Pommer, podle kterého by bylo tak akorát, kdyby směly do utkání nastoupit tři cizinky. „Když jich může hrát šest, tak holky z nároďáku sedí, a to není dobře," dodal reprezentační kouč, který na nedávném evropském šampionátu dovedl český tým do osmifinále, v němž jim vystavily stopku soupeřky z Běloruska.

Reklama

Související témata: