Hlavní obsah

Ginzburg povede české basketbalisty další čtyři roky. V Nymburku ale končí

Praha

Izraelský kouč Ronen Ginzburg zůstává trenérem české reprezentace basketbalistů. Smlouva s ním byla prodloužena o další čtyři roky. Nově bude u národního týmu na plný úvazek, proto okamžitě končí i své působení u mistrovského týmu Nymburka. Tam čtyřiapadesátiletého Ginzburga nahradí jeho krajan Oren Amiel.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér české basketbalové reprezentace Ronen Ginzburg.

Článek

Ginzburg působí u národního týmu od roku 2014 a dvakrát přivedl Česko na ME, loni s ním dokonce hrál olympijskou kvalifikaci o Rio. „I přes letošní neúspěch na evropském šampionátu, který byl podle nás do značné míry zaviněn omluvenkami stěžejních hráčů, vnímáme Ginzburgovu éru u reprezentace jako úspěšnou. Zejména 7. místo z roku 2015 považujeme za hodně cenný výsledek. Proto jsme po zvážení všech okolností stáli o pokračování spolupráce s tímto trenérem," naznačuje generální sekretář České basketbalové federace Michal Konečný.

„Pro mě nebylo jednoduché ukončit spolupráci s Nymburkem, kde jsem začal už před jedenácti lety ještě jako asistent. Přemýšlel jsem o té situaci asi dva týdny, ale přijal jsem ji jako výzvu. Bude to pro mě i nová, nezvyklá situace, protože už nebudu mít každodenní práci u klubu, ale reprezentační činnost je vrcholovou prací a tak k ní chci přistoupit a ukázat, že český mužský basket má přece jen svou sílu," prohlásil Ginzburg.

Schilb prosí o novou šanci

„Měli jsme v širším výběru ještě dva zahraniční a dva české trenéry a asi by nebylo fér teď říkat jejich jména. Nakonec při našem rozhodování převážila kontinuita Ginzburgovy činnosti i jeho respekt v basketbalovém prostředí," říká místopředseda České basketbalové federace Zdeněk Bříza a zdůrazňuje, že další Ginzburgova práce pro českou reprezentaci a dostane odlišnou podobu.

„Podmínkou bylo, že trenér nebude už působit v klubu a bude se věnovat jen národnímu týmu. Ještě se pana Ginzburga snažíme přimět, aby zlepšil svoje znalosti češtiny," dodává s úsměvem Břízu a s plnou vážností říká, že se musí radikálně zlepšit komunikace s hráči, aby už nedocházelo k situaci, že nebudou reprezentovat ti nejlepší. „Hodně věřím v osobní kontakt, to Ginzburgovi umožní práce pro federaci na plný úvazek," vysvětluje Bříza.

V souvislosti s tím vedení českého basketbalu obdrželo omluvný dopis od Blakea Schilba v němž napsal, že jeho odmítnutí účasti na letošním ME bylo faulem vůči českému basketbalu a prosil o novou šanci. „V národním týmu dochází ke generační výměně a naším záměrem je teď dát mladým hráčům co nejvíc příležitostí získat mezinárodní zkušenosti a celý ten projekt má za cíl uspět na ME 2021," naznačuje Konečný.

Nymburk ve složité situaci

Už příští měsíc ale začne kvalifikace o MS 2019, kde se české mužstvo ale bude muset obejít bez Satoranského, který ve stejném termínu hraje NBA. Nemůže bohužel počítat ani s pivotem Veselým, protože euroligové kluby, mezi něž patří jeho Fenerbahce, nechtějí své hráče během sezóny pouštět na jiné akce.

„Nahlásili jsme zatím povinných 24 jmen širší soupisky, mezi nimi jsou i klíčové postavy jako Schilb, Balvín či Jelínek, kteří z různých důvodů nehráli na mistrovství Evropy," prozrazuje Konečný. Úvodní zápas sehrají reprezentanti 24. listopadu v Pardubicích proti Islandu, o tři dny později se představí ve Finsku a zbývajícím soupeřem v první fázi kvalifikace bude Bulharsko.

Do složité pozice se nyní dostal Nymburk, úterní výhra v Lize mistrů nad Arisem Soluň byla vítězným rozloučením Ginzburga s mistrovským celkem. „Není to pro nás úplně komfortní, ale reprezentační zájem dokážeme pochopit. Věřím, že dosavadní asistent Oren Amiel bude úspěšným nástupcem Ginzburga na postu kouče v našem klubu," říká generální manažer Nymburka Rudolf Šimeček.

Reklama

Související témata: