Hlavní obsah

Sjezdařská legenda zveřejnila šokující skutečnosti o sexuálním obtěžování! Kdo se přidal?

Sedmkrát získala titul mistryně světa, vybojovala šest olympijských medailí včetně zlata z Turína v roce 2006, vyhrála 42 závodů Světového poháru. V roce 2012 ukončila švédská sjezdařská legenda Anja Pärsonová veleúspěšnou kariéru a o dalších pět let později přichází v rámci kampaně Me Too s odhalením: "Byla jsem sexuálně obtěžována!" Se svými otřesnými zážitky se k ní přidala také hvězda basketbalové WNBA Breanna Stewartová.

Foto: Profimedia.cz

Švédská sjezdařka Anja Pärsonová v dobách aktivní kariéry.

Článek
Fotogalerie

Šestatřicetiletá Švédka promluvila o tom, jak se na ní muži snažili mačkat, aby se jí dotýkali. „Chtěli mne líbat, udělat si se mnou selfie a přitom mě třaba hrubě drželi pod krkem. Byli schopni udělat cokoliv, aby mi mohli sáhnout na zadek a ňadra," uvedla na webu blewin.ch bývalá lyžařka.

Jak na hrubé obtěžující jednání reagovala? "Odbyla jsem to jednoduše kyselým úsměvem, nechtěla jsem situaci vyostřit. Ale dobře mi nebylo. Ještě dnes mi jde při těch vzpomínkách hrůza po těle," uvedla Pärsonová, jež se po skončení kariéry přiznala k lesbické orientaci. Dnes je už dvojnásobnou matkou.

Rodinného přítele odsoudili

„Několik let jsem byla zneužívána,“ přidala se na webu theplayerstribune.com Breanna Stewartová, hvězda americké WNBA. „Bylo to u rodinného přítele, kde jsem občas přespávala. Poprvé se to stalo, když mi bylo devět. Ležela jsem na gauči, on si vedle mě sedl a předstíral, že se kouká na televizi. Přitom mě osahával a po mně chtěl to samé,“ zavzpomínala třiadvacetiletá basketbalistka dál.

S otřesnou zkušeností se rodičům svěřila, až když jí bylo jedenáct. „Jednou v noci jsem šla do ložnice rodičů, vzbudila jsem maminku a odvedla ji k sobě do pokoje. Tam jsem jí o všem řekla. Rodiče pak zavolali policii. Toho muže zatkli, on se ke všemu přiznal a byl odsouzen,“ rozepsala se olympijská vítězka z Ria dál.

„To, že jsem se rozhodla o tom napsat, bylo pro mě jednou z neobtížnějších věcí, kterou jsem kdy udělala. Jako veřejně známá osobnost, které se něco takového stalo, ale nesu určitou odpovědnost. Proto všem vzkazuji, pokud se vám něco podobného přihodilo, řekněte to někomu. Když vám neuvěří, řekněte to někomu jinému. Rodičům, učitelům, trenérům, přátelům. Někdo vám určitě pomůže,“ uzavřela hráčka týmu Seattle Storm.

Reklama