Hlavní obsah

Házenkářský svaz odstoupil od společné kandidatury na pořádání ME

Praha

Český svaz házené na poslední chvíli odstoupil od společné kandidatury na pořadatelství mistrovství Evropy mužů 2022 nebo 2024 se Slovenskem a Maďarskem. Důvodem jsou nejasnosti a problémy v oblasti státního financování sportu po květnové dotační aféře.

Foto: Sport.cz

Český házenkář Filip Jícha (ilustrační foto)

Článek

"Za stávajícího stavu financování sportu ze strany státu by potvrzení kandidatury znamenalo neomluvitelný ekonomický hazard, který jsme nechtěli podstoupit," uvedl v tiskové zprávě prezident českého svazu házené Radek Bendl, který kvůli útokům některých klubů na svou osobu stejně jako manažer reprezentací Karel Nocar k 31. lednu odstoupí z funkce.

Květnová kauza, v rámci které byli zadrženi tehdejší náměstkyně ministerstva školství Simona Kratochvílová a předseda Fotbalové asociace ČR Miroslav Pelta, způsobila pozdržení dotací pro sport a zasáhla i házenkáře v souvislosti s chystanou kandidaturou na pořádání evropského šampionátu.

Svaz byl navzdory problémům ještě na konci prázdnin připraven podat do uzávěrky 1. listopadu závaznou přihlášku na pořádání kontinentálního šampionátu s tím, že finálový blok by hostila pražská O2 arena. Nakonec ale na poslední chvíli kandidaturu zrušil.

O hostitelích šampionátů se rozhodne v červnu příštího roku. O pořádání závěrečného turnaje v roce 2022 projevily vedle česko-slovensko-maďarské kandidatury zájem také Belgie se Španělskem a Francií, Dánsko s Německem a Švýcarskem, o šampionát o dva roky později usiluje jedna tříčlenná kandidatura a zbytek jsou jedna nebo dvě uchazečské země.

Reklama