Hlavní obsah

Česko - Rumunsko 28:27Házenkářky na MS porazily favorita a jsou ve čtvrtfinále

Aktualizováno

Tohle se tedy povedlo! České házenkářky se v osmifinále mistrovství světa v Německu postaraly o velké překvapení, nad favorizovaným Rumunskem zvítězily 28:27. Postoupily mezi osm nejlepších týmů světa, což je nejlepší výsledek v historii samostatné České republiky. Dosud jím bylo deváté místo z roku 1993. Dalším soupeřem českého týmu bude ve středu Nizozemsko. Vicemistryně světa i Evropy postoupily po výhře 26:24 po prodloužení nad Japonskem.

Foto: Vejrostová/chf.cz Alžběta, ČTK

Helena Ryšánková (uprostřed s míčem) střílí na rumunskou branku.

Článek
Fotogalerie

Český tým byl přitom v utkání outsiderem. Ve skupině B sice vyhrál nad Argentinou a Polskem, potom ale prohrál se Švédskem, Norskem i Maďarskem, takže obsadil poslední postupové čtvrté místo. Rumunky naproti tomu vyhrály skupinu A, ale ani nejlepší hráčka světa Cristina Neaguová nedokázala dovést tým k osmifinálovému vítězství.

Trenér Jan Bašný ocenil, že v týmu je obrovská morální síla a hráčky věří, že mohou uspět. Velký obrat předvedly už ve skupině proti Polsku a osmifinálový zápas měl podobný průběh. "To byla součást plánu dostat Rumunky pod tlak. Věděli jsme, že pokud bude posledních deset minut vyrovnaných, jsou labilnější než my," řekl Bašný.

Oproti základní skupině v Bietigheimu-Bissingenu byla v Lipsku skoro prázdná hala. Slyšet v ní bylo jen několik desítek rumunských fanoušků. Skóre otevřela nejlepší hráčka světa Neaguová, která dala první čtyři rumunské góly, ale Češky dokázaly vždy na jednobrankové vedení protivníka zareagovat. Prosadily se Ryšánková, Luzumová a několikrát Jeřábková, která se nebála střílet.

V polovině první půle se Rumunky dostaly do dvoubrankového vedení a potom náskok ještě navýšily. Český tým zvolil osobní obranu na Neaguovou, která střílela většinu gólů. Rumunky hrály několikrát v oslabení, ale Češky toho nedokázaly využít a stále prohrávaly o čtyři branky. V závěru poločasu si připsala dva zákroky Kudláčková, přesto její družstvo odcházelo do šaten s výsledkem 14:17.

Rozhodla střela Hrbkové z křídla

Ve druhé půli se opět prosadila Neaguová, přestože ji Češky bránily osobně. Potom se ale dvakrát proti pivotce Pinteaové blýskla Kudláčková a manko se snížilo na dva góly. Češky stále nemohly zastavit Neaguovou, která na počátku druhého poločasu dala už desátý gól. Potom ale zahodila sedmičku a národní tým se dostal na kontakt. Sedmičku pak ale neproměnila ani Luzumová.

V hale se začali ozývat fanoušci českého týmu a Ryšánková srovnala stav. Potom ale Rumunky opět utekly na tři branky, přestože hrály často oslabené. Jeřábková se dvakrát prosadila a dala Češkám naději. Její tým chyboval a nevyužil několik šancí vyrovnat, opět ho ale podržela brankářka Kudláčková několika zákroky i chycenou sedmičkou.

Češky tak zásluhou Hrbkové a Malé srovnaly skóre, Jeřábková pak strhla vedení na jejich stranu. Tři sekundy před koncem za vyrovnaného stavu 27:27 rozhodla o výhře Češek střelou z křídla Hrbková.

Středeční čtvrtfinálové soupeřky českého týmu Nizozemky prohrály ve finále MS 2015 i v utkání o zlato na loňském ME s Norskem, loni mu podlehly o jediný gól. Japonky se mezi nejlepší světovou osmičku mohly dostat poprvé od roku 1965, vyrovnaný zápas protáhly na 70 minut hry, ale nakonec na turnaji končí.

Mistrovství světa házenkářek v Německu - osmifinále:
Česko - Rumunsko 28:27 (14:17)
Sestava a branky ČR: Satrapová, Kudláčková, Müllnerová - Galušková, Ryšánková 5, Salčáková, Maňáková 1/1, Kordovská, Hrbková 3, Luzumová 6/4, Adámková, Marčíková, Šetelíková, Zachová 1, Jeřábková 7, Malá 5.
Nejvíce branek Rumunska: Neaguová 13/6, Geigerová 4, Buceschiová 3.
Rozhodčí: Schulze, Tonnies (oba Něm.). Sedmimetrové hody: 6/5 - 8/6. Vyloučení: 3:10. Diváci: 1003.
Rusko - Korea 36:35 po prodl. (30:30, 16:13),
Norsko - Španělsko 31:23 (13:10)
Nizozemsko - Japonsko 26:24 po prodl. (20:20, 10:10)
Čtvrtfinálový program:
Úterý 12. prosince (Lipsko):
17:30 Švédsko - Dánsko,
20:45 Francie - Černá Hora.
Středa 13. prosince (Magdeburg):
17:30 Česko - Nizozemsko,
20:30 Norsko - Rusko.

Reklama

Související témata: