Hlavní obsah

Nizozemsko - Česko 30:26Českým házenkářkám se další zázrak nepovedl. Na mistrovství světa končí osmé

Aktualizováno

Tažení českých házenkářek se na mistrovství světa zastavilo ve čtvrtfinále. Nad jejich síly byly úřadující vicemistryně světa a Evropy Nizozemky, které zvítězily 30:26. Přesto se svěřenkyně Jana Bašného osmým místem postaraly o největší úspěch v historii samostatné České republiky.

Foto: Klaus-Dietmar Gabbert, ČTK/AP

Charris Rozemalenová z Nizozemska střílí na Lucii Satrapovou v bráně Česka.

Článek
Fotogalerie

Češkám hrubě nevyšel vstup do utkání. Po pěti minutách prohrávaly už 1:7. Ke stáhnutí manka nepomohla ani dvojnásobná přesilová hra, ve které se prosadila pouze Luzumová, a to ještě ze sedmimetrového hodu.

Nizozemky v obraně dokázaly prodat svou výškovou převahu, jejich účinné bloky často zmařily útoky českých hráček. Nicméně ani úřadujícím vicemistryním světa a Evropy se příliš nedařilo v útoku. Brankářka Satrapová se blýskla několika důležitými zákroky, k ní se přidaly Jeřábková s Luzumovou a rozdíl ve skóre se zmenšoval.

Po prvním poločase se zastavil na jednobrankovém deficitu, na němž měla největší zásluhu právě Satrapová. Česká brankářská jednička se rozchytala, a navíc dala gól do prázdné brány přes celé hřiště, protože Nizozemky zkusily útočit s jednou hráčkou v poli navíc, což Satrapová potrestala.

Hned po změně stran dokázaly Česky poprvé v utkání srovnat, což se jim v průběhu druhé půle podařilo ještě dvakrát, do vytouženého vedení se ale ani jednou za zápas nedostaly.

V klíčových chvílích jim chyběl klid a rozvaha, naopak jejich rozhodnutí byla příliš zbrklá. Navíc útočné snažení zbrzdily pět minut před koncem dvě vyloučení v krátkém časovém úseku. Nizozemky si držely jemný, maximálně tříbrankový náskok. V závěru ho ještě navýšily a postoupily do semifinále.

Češky i přes porážku zaznamenaly nejlepší výsledek v historii samostatné České republiky. Tím dosavadním bylo 9. místo z roku 1993.

Nizozemské házenkářky se v semifinále utkají v repríze předloňského finále s obhájkyněmi titulu z Norska, které ve druhém dnešním čtvrtfinále porazily Rusko 34:17. Oba týmy se utkaly i v loňském finále evropského šampionátu a také v něm byly úspěšnější Seveřanky. Druhou semifinálovou dvojici tvoří Švédsko a Francie.

Mistrovství světa házenkářek v Německu (čtvrtfinále):
ČR - Nizozemsko 26:30 (16:17)
Sestava a branky ČR: Satrapová 1, Kudláčková, Müllnerová - Galušková, Ryšánková, Salčáková 1, Maňáková, Kordovská, Hrbková 1, Luzumová 11/5, Adámková, Marčíková, Šetelíková 1, Zachová 2, Jeřábková 7, Malá 2.
Nejvíce branek Nizozemska: Abbinghová 14/4, Snelderová a Grootová po 3.
Rozhodčí: Horváth, Márton (oba Maď.). Sedmimetrové hody: 5/5 - 7/4. Vyloučení: 5:4. Diváci: 1451.
Norsko - Rusko 34:17 (15:8)

Reklama

Související témata: