Hlavní obsah

Sexy krásky na písku mají konkurenci. Volejbal se bude hrát i na sněhu

Praha

Sexy krásky na písku mají konkurenci. V Česku se začíná prosazovat zimní obdoba populárního plážového volejbalu. Hraje se na sněhu a pod patronaci si novou disciplínu vzala Evropská volejbalová federace. Ráda by ji zprofesionalizovala a dostala třeba i na olympijské hry. „Nebude se jednat o doplněk k beachvolejbalu, ale o regulérní sport. Myslím, že má před sebou velkou budoucnost," tvrdí česká hráčka Michaela Knoblochová. V tomto týdnu odjíždí spolu s Annou Dostálovou na první turnaj do Turecka v rámci evropského seriálu CEV.

Foto: Archiv Michaely Knoblochové

Volejbalistky si i v Čechách chtějí vyzkoušet hru na sněhu.

Článek

V Evropě se už na sněhu nějaký ten pátek hraje. V loňském roce ovládla celý evropský seriál ve snow-volejbalu právě zmíněná česká dvojice Michaela Knoblochová a Anna Dostálová. Letos se pak poprvé oficiálně odehraje domácí mistrovství České republiky (17. února ve Špindlerově mlýně) a mistrovství Evropy (23. – 25. března ve Flachau).

„Abychom se mohly kvalifikovat na evropský šampionát, tak musíme vyhrát nějaký z CEV turnajů nebo ovládnout české mistrovství. Zatím tenhle sport sice hraje méně párů, ale konkurence je rok od roku vyšší a vždy se najde v turnaji několik vynikajících týmů, které bojují o nejvyšší příčky," říká Knoblochová, která se věnuje i beachvolejbalu.

S ním má volejbal na sněhu mnoho společného – stejné rozměry hřiště, výška sítě, míče, podobné oblečení. Pouze místo holých chodidel hráči obují neoprénové ponožky a kopačky. Hraje se na dva vítězné sety do 11 bodů. Jen místo písku se hraje na sněhu. „Můžete v něm skákat a doklouzat k míči. To na písku byste se akorát zabořili," líčí Knoblochová.

Sluková: Zůstáváme určitě na písku

Ani jako doplňkový sport nebere snow-volejbal elitní český beachvolejbalový pár Markéta Nausch Sluková s Barborou Hermannovou. „Když jsem zaslechla mínusové teploty, v jakých se hraje, tak mě zamrazilo. Mám však k tomu respekt, pohyb na sněhu mi totiž přijde v tomto jako nebezpečný. Možná si někdy volejbal na sněhu vyzkoušíme, ale soustředit se na něj nebudeme. Určitě zůstáváme na písku," dodává Markéta Nausch Sluková.

Pro Český volejbalový svaz je snow-volejbal zajímavou příležitostí, jak tento sport zpropagovat. „Díky němu můžeme volejbal ukázat na místech, kam bychom se běžně nedostali. Snaha CEV a posléze FIVB je z tohoto odvětví volejbalu vybudovat plnohodnotný sport, který bude mít svá pravidla a v budoucnu může pomýšlet na nominaci mezi olympijské sporty," upřesňuje Marek Pakosta, předseda ČVS.

V letošním roce se uskuteční celkem devět turnajů, například v Itálii, Rakousku, Turecku nebo ve Slovinsku. Vrcholem bude březnové mistrovství Evropy. „Rády bychom měly co nejvíce triumfů. Poté se vše vyhodnotí a řekneme si, jak tento sport ještě posunout. V současné době se hodně vyvíjí," dodává Knoblochová.

Reklama