Hlavní obsah

Česko - Maďarsko 33:27Senzace! Čeští házenkáři znovu vyhráli a slaví postup ze skupiny smrti

Varaždin/Praha
Aktualizováno

Podceňovaný tým se vzepřel gigantům. Senzace je dovršena nebo spíš umocněna. Čeští házenkáři porazili na mistrovství Evropy v chorvatském Varaždínu i Maďarsko 33:27 a postoupili ze skupiny smrti do druhé fáze turnaje. Dokonce si do příští tabulky nesou dvoubodový zisk za výhru nad Dány. Česko je mezi elitní evropskou dvanáctkou a už nyní má zaručené nejlepší umístění na šampionátu od roku 2010, kdy obsadilo osmé místo.

Foto: Ognen Teofilovski, Reuters

Leoš Petrovský střílí v utkání evropského šampionátu proti Maďarsku.

Článek
Fotogalerie

Úžasnou kanonádu proti Maďarsku předvedl Ondřej Zdráhala, který nastřílel čtrnáct gólů, parádní týmový výkon podtrhl znovu skvělý Martin Galia v brance. Čeští házenkáři rozehrají druhou fázi evropského šampionátu v Chorvatsku v pátek proti Německu. V úterý je čeká Makedonie a ve středu Slovinsko.

Na začátku klíčové bitvy se národní tým těžko prosazoval proti silově hrajícím Maďarům, které v úvodu podržel i výborně chytající Mikler a bylo z toho vedení 4:1 pro soupeře. Čeští reprezentanti se tím nenechali vykolejit, útočný projev perfektně dirigoval ze střední spojky Zdráhala, jenž neomylně zakončoval a ztráta se rychle začala menšit.

Ve 14. minutě už bylo srovnáno na 7:7, když střelbu ze spojek podpořili i Kašpárek s Horákem a převážili misku vah na českou stranu. K tomu se přidala neuvěřitelná Galiova úspěšnost v brance šplhající k padesáti procentům.

Důležitým momentem pro vývoj bylo, když Lekai neproměnil sedmičku proti střídajícímu Mrkovovi a Maďaři celkem devět minut nedokázali dát gól, takže národní tým utekl ve skóre na 15:10.

Vzápětí ve 28. minutě pivot Petrovský dostal červenou kartou, ale Češi dál bojovali s velikou energií a ohromným nasazením. Za celý první poločas se Maďarsko nedostalo k rychlému protiútoku. Po změně stran ale čtyřgólovou šňůrou dosáhlo korekci stavu na 19:17, jenže blíž ho s nadšením bojující národní tým už nepustil.

Zdráhala hrál v útoku s obrovskou chutí, v doslova životním výkonu ho nepřibrzdil ani maďarský pokus o osobní bránění. Ke konci se soupeř snažil tak trochu o hru vabank s vysunutou obranou, ale Češi už nebyli k zastavení.

Mistrovství Evropy házenkářů, skupina D
ČR - Maďarsko 33:27 (15:11)
ČR: Galia, Mrkva - Zdráhala 14/3, Hrstka 4/3, Číp a Horák po 4, Kašpárek a Stehlík po 3, Bečvář 1, Petrovský, Mubenzem, Kasal, Zeman, Landa, Kotrč, Sviták.
Nejvíce branek Maďarska: Lekai 9/2, Balogh 5/1. Rozhodčí: Pichon, Reveret (oba Fr.). Sedmimetrové hody: 6/6 - 4/3. Vyloučení: 4:1. ČK: 28. Petrovský (ČR).

Reklama

Související témata: