Hlavní obsah

Chorvatsko - Česko 28:27Házenkáři zakončili ME prohrou, historicky nejlepší umístění nevylepšili. O titul si zahrají Švédové a Španělé

Aktualizováno

Čeští házenkáři obsadí na mistrovství Evropy konečné šesté místo. V závěrečném zápase podlehli v Záhřebu domácímu Chorvatsku 27:28. Konečné umístění je vyrovnáním českého maxima na kontinentálním šampionátu z roku 1996. O titul si zahrají Švédové, kteří porazili v semifinále 35:34 po prodloužení Dány, a Španělé, již porazili Francouze 27:23.

Foto: Antonio Bronic, Reuters

Trenér českých házenkářů Daniel Kubeš.

Článek
Fotogalerie

O osudu utkání v podstatě rozhodla první půle, v níž Chorvatům vycházely rychlé brejky a dokázali si vybudovat až šestigólový náskok. Na české hráče jakoby při sedmém vystoupení během třinácti dnů doléhala únava i vyčerpání opor. Po pauze se národní tým výrazně zlepšil, zase v sobě našel ohromnou vůli a bojovnost. Pod taktovkou nejlepšího kanonýra turnaje Zdráhaly dokázal snižovat, v závěru až na rozdíl jediné trefy. Češi pak měli k dispozici poslední útok, jenže Kašpárek svou střelu zdálky poslal nad branku.

Bronzový medailisté z minulého evropského šampionátu tak s velkou úlevou uhájili těsné vítězství. Navzdory porážce český celek vysoko překonal svá očekávání. Po úvodním debaklu od Španělska byl označován za outsidera, jenže přišlo neuvěřitelné české probuzení. Vše vyústilo ve skalp olympijských vítězů Dánů, potom i postup přes Maďary a navzdory těsné porážce s Němci se Češi ještě vytáhli tím, že porazili Makedonii a remizovali se Slovinskem.

„Pro nás je to něco neskutečného, jak daleko jsme se na letošním šampionátu dostali. Jsem na všechny hráče neskutečně hrdý. Dokázali vytvořit tým, který se ohromně semknul a ukázal, jak se má bojovat za svou vlast," říkal trenér Jan Filip.

„V první půli jsme se nedrželi své hry, po změně stran jsme už ale předvedli házenou, kterou jsme ohromili a nechybělo moc k prodloužení. Musíme však zůstat nohama na zemi, už tak se povedl úspěch, o němž jsme ani nesnili," uvažoval Ondej Zdráhala, jenž si další kanonádou prakticky zajistil titul kanonýra turnaje s 55 brankami na kontě.

Sebrat titul nejlepšího střelce šampionátu mu ještě může dánský kanonýr Mikkel Hansen. V semifinále dal 12 branek, celkově jich má 41.

Mistrovství Evropy házenkářů v Záhřebu:
O 5. místo:
Chorvatsko - ČR 28:27 (16:10)
Sestava a branky ČR: Galia, Mrkva - Zdráhala 13/5, Kašpárek 6, Kotrč 3, Horák a Šlachta po 2, Bečvář 1, Hrstka, Číp, Stehlík, Petrovský, Mubenzem, Zeman, Landa, Sviták.
Nejvíce branek Chorvatska: Horvat 10/4, Karačič 5. Rozhodčí: Raluy, Sabroso (oba Šp.). Sedmimetrové hody: 5/4 - 5/5. Vyloučení: 2:2.
Semifinále
Španělsko - Francie 27:23 (15:9)
Nejvíce branek: Solé 7/6, Entrerríos 6, Sarmiento 3 - Sorhaindo 6, N. Karabatic, Porte a Lagarde po 3, Mahé 3/2.
Švédsko - Dánsko 35:34 po prodloužení (28:28, 16:14)
Nejvíce branek: Zachrisson 8/1, Gottfridsson 7, Ekberg 7/3, Arnesson 6 - Hansen 12/8, Lauge Schmidt 11, Svan 5.

Reklama

Související témata: