Hlavní obsah

Česko - Belgie 53:48Basketbalistky doma vyhrály nad medailistkami z posledního ME

České basketbalistky mají na dosah postup na evropský šampionát v příštím roce. Ve svém třetím vystoupení v kvalifikaci doma porazily Belgii 53:48. Po výhře nad bronzovými medailistkami z loňského šampionátu se ujaly vedení ve skupině. A pokud zvládnou i středeční zápas s Německem, o postup už by neměly přijít.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Zleva Kim Mestdaghová z Belgie a Romana Hejdová z ČR.

Článek

Svěřenkyně trenéra Štefana Svitka začaly nervózně a v první čtvrtině prohrávaly už o 11 bodů, ale pak se výrazně zlepšily v obraně a vybojovaly důležité vítězství nad mírným papírovým favoritem. Nejlepší českou střelkyní byla s 16 body Alena Hanušová.

Jedním z hlavních úkolů bylo nenechat rozstřílet Emmu Meessemanovou a Kim Mestdaghovou, což se úplně nepovedlo, jelikož hvězdy soupeře daly 24 z 27 bodů Belgie v první půli. Zejména Meessemanová potvrzovala svou kvalitu a dělala českým pivotkám problémy.

Češky v úvodu bojovaly s nervozitou i s tvrdou a aktivní obranou a trápily se v útoku, kde měly jen za první čtvrtinu šest ztrát. Belgičanky si už po šesti minutách vypracovaly dvouciferný náskok.

Ve druhé čtvrtině však přišla výrazná změna zejména v české obraně, která inkasovala za 11 minut jen sedm bodů. Výrazně k tomu pomohla Veronika Voráčková, jež za pět minut nasbírala dva bloky a dva zisky a nabudila spoluhráčky. Češky ještě do poločasu získaly vedení na svou stranu.

Ve zlepšeném výkonu pokračovaly domácí hráčky i po přestávce, kdy k dobré obraně přidaly i bojovnost na doskoku, zejména Romana Hejdová, která zaznamenala osm doskoků, z toho čtyři v útoku. Šňůra 15:0 pak znamenala i dvouciferné vedení.

Soupeř se sice snažil o obrat, ale ve výborné atmosféře v hale Královka se jeho hvězdy trápily proti obraně. Český tým udržel Belgičanky pod 50 body, což byl základ cenného vítězství.

Kvalifikace o postup na ME basketbalistek 2019 - skupina G
ČR - Belgie 53:48 (12:20, 27:27, 46:40)
Nejvíce bodů: Hanušová 16, Kateřina Elhotová a Štěpánová po 8, Hejdová 7 - Meessemanová 23, K. Mestdaghová 10, Linskensová a Vanloová po 6. Fauly: 18:14. Trestné hody: 13/7 - 10/8. Trojky: 2:4. Doskoky: 42:39.
Švýcarsko - Německo 54:56 (38:20)

Reklama