Hlavní obsah

Opava opět vyhrála nad Olomouckem a má postup na dosah

Prostějov
Aktualizováno

Basketbalisté Opavy nedovolili zdramatizování čtvrtfinále play off NBL a vyhráli i druhé utkání na hřišti Olomoucka 96:73. V sérii vedou 3:0 a mají na dosah postup do semifinále, který si mohou zajistit už ve středu v dohrávce druhého utkání, které bylo předčasně ukončeno kvůli údajné inzultaci sudího. Vedení soutěže dnes rozhodlo, že se duel dohraje od stavu 40:34 pro Opavu.

Foto: bkopava.cz

Ze čtvrtfinále NBL - ilustrační snímek.

Článek

Dramatická je naopak série mezi Ústím nad Labem a Pardubicemi, které zvítězily na severu Čech 91:89 a srovnaly na 2:2 na zápasy. Zasloužil se o to zejména Brandon Spearman, který 35 body vytvořil čtvrtý nejlepší výkon této sezony.

Slezané udrželi v Prostějově koncentraci a dnes si od začátku hlídali vedení, které narostlo už v první půli na 16 bodů. Starali se o to zejména Martin Gniadek, který dal už v úvodním poločase 18 ze svých 24 bodů, a Radovan Kouřil. Ten z pozice náhradníka zaznamenal 18 bodů a šest asistencí.

Olomoucko se sice snažilo vrátit do utkání zejména díky trojkám Františka Váni, ale situaci si zkomplikovalo 24 ztrátami. "Z toho jsme dostali 31 bodů, což je hodně. Také jsme měli problém s doskokem," řekl kouč Olomoucka Predrag Benaček. V poslední čtvrtině tak byla z utkání už spíše opavská exhibice.

"Hrát ve vysokém tempu dvakrát po sobě není nikdy snadné, nám se to ale povedlo. Dokázali jsme opět hrát koncentrovaně, z toho vyplývalo i naše sebevědomí. Díky němu jsme dokázali odskočit na dvacet bodů. Utkání nás stálo hodně energie, ale kluci to zvládli výborně," chválil opavský kouč Petr Czudek.

Ústí mělo proti Pardubicím šanci výrazně se přiblížit postupu a ještě osm minut před koncem vedlo o osm bodů. Jenže pak Pardubice předvedly velký obrat a šňůrou 20:4 šly do osmibodového náskoku.

Staral se o to hlavně Spearman, který dal v jednu chvíli 11 bodů svého týmu v řadě a v posledních 11 minutách zaznamenal 15 bodů. Přesto Ústí ještě povedeným závěrem získalo možnost utkání rozhodnout, ale Stanislav Votroubek neproměnil volnou trojku s klaksonem.

"Co víc si přát. Narvaná hala, drama, náš nejlepší střelec na trojce vteřinu před koncem. Kdyby to Standa dal, tak je teď hala z půlky zbouraná. Bohužel jsme to nedali. Ale je třeba ocenit výkon Spearmana, který držel Pardubice," řekl kouč Ústí Antonín Pištěcký.

"Napravili jsme domácí zaváhání. Klíčové bylo, že jsem se nepoložili, když jsme na konci třetí čtvrtiny prohrávali o deset bodů a nevypadalo to s námi dobře. Teď je třeba si dobře odpočinout, protože to bylo náročné utkání," uvedl pardubický asistent trenéra Tomáš Bartošek.

Čtvrtfinále play off basketbalové ligy mužů - 4. zápasy:
Olomoucko - Opava 73:96 (14:21, 39:51, 58:71)
Nejvíce bodů: Fuller 15, Mitchell 14, Norwa a Váňa po 12 - Gniadek 24, Kouřil 18, Bujnoch 13. Stav série: 0:3
Ústí nad Labem - Pardubice 89:91 (30:28, 52:51, 71:65)
Nejvíce bodů: Svejcar 19, Pecka 15, Šotnar 14, Robinson 11, Šteffel a Šmíd po 10 - Spearman 35, Kent 12, Welsch 10. Stav série: 2:2

Reklama

Související témata: