Hlavní obsah

Opava zvládla dohrávku a postoupila do semifinále NBL

Basketbalisté Opavy jsou po Nymburku druhým semifinalistou NBL. V dohrávce druhého čtvrtfinálového utkání, které bylo minulý týden ve čtvrtek předčasně ukončeno kvůli údajné inzultaci rozhodčího, zvítězili nad Olomouckem 93:63 a sérii vyhráli 4:0 na zápasy. To Svitavy nevyužily ani druhou možnost ukončit sérii s Děčínem a Válečníci po výhře 84:61 snížili stav na 2:3. Šestý zápas se bude hrát v sobotu ve Svitavách.

Foto: bkopava.cz

Ilustrační snímek.

Článek

Faul basketbalisty Olomoucka

Utkání v Opavě se dohrávalo od 18. minuty, ve které došlo k incidentu mezi pivotem Olomoucka Darkem Čohadarevičem a sudím Stanislavem Kučerou. Zápas byl za stavu 40:34 ukončen a výhra původně připadla Opavě. Vedení soutěže ale po odvolání rozhodlo o dohrání duelu, jelikož inzultaci sudího nebylo možné prokázat.

Dohrávka začala trestnými hody, které domácí využili. Po dvou minutách hry potom následovala poločasová přestávka v délce 15 minut, a tak se týmy ani nestihly dostat do tempa. A to zejména hosté, kteří nevyužili možnost ještě alespoň zdramatizovat sérii. Po řadě chyb jejich ztráta začala hrozivě narůstat, poslední čtvrtina se už jen dohrávala a Opava si v klidu pohlídala postup.

"Hráli jsme koncentrovaně. Dokázali jsme se na tento netradiční zápas dobře připravit. Náš tým se během celé série vyvaroval výkyvů, prokázali jsme velkou sílu," řekl opavský hráč Luděk Jurečka. "Soupeře pro semifinále si nevybíráme, je nám jedno, kdo nám vyjde. My chceme do finále," dodal.

Děčín po třech porážkách ve čtvrtfinále zabral a vrátil se do boje o postup, poté co tentokrát Svitavy jasně přehrál. Hosté vedli jen chviličku v první čtvrtině, jinak měli Severočeši zápas pod kontrolou díky výborné obraně a už po 15 minutách měli náskok 20 bodů.

"Dnes jsme hráli opět proti konci sezony a já viděl dvanáct odhodlaných Válečníků s velikým srdcem, kteří se nechtějí loučit před domácími fanoušky s touto sezonou. Myslím si, že od začátku na nás bylo vidět, jak s velkou touhou, zarputilostí a bojovností chceme toto utkání vyhrát. Dnes to byl náš nejlepší výkon v sérii, kluci rostou zápas od zápasu," řekl trenér Děčína Pavel Budínský.

Hosté zaostávali téměř ve všem, nejvíce pak ale pod košem, kde se tentokrát nedařilo ani kapitánovi Jiřímu Jelínkovi, který zakončil zápas bez bodu stejně jako další opora Garret Kerr.

"Děčín jednoznačně dominoval a již v první čtvrtině byly náznaky toho, že nejsme tak produktivní jako v některých předchozích zápasech. Ve druhé půli jsme se snažili s tím něco udělat, ale Válečníci nastoupili velmi koncentrovaní, nedovolili nám se přitáhnout na lepší bodový rozdíl a utkání zcela kontrolovali," zhodnotil zápas kouč Svitav Lubomír Růžička.

Čtvrtfinále play off basketbalové ligy mužů:
Dohrávka 2. zápasu:
Opava - Olomoucko 93:63 (23:17, 45:36, 68:52)
Nejvíce bodů: Zbránek 21, Jurečka 17, Bujnoch 15, Šiřina 11 - Fuller 13, Mitchell 12, Močnik 11. Konečný stav série: 4:0.
5. zápas:
Děčín - Svitavy 84:61 (18:12, 43:28, 67:42)
Nejvíce bodů: P. Houška 13, Pomikálek 10, Feštr 9 - Slezák 12, Teplý 9, Puršl 8. Stav série: 2:3.

Reklama

Související témata: