Hlavní obsah

V širší nominaci basketbalistů jsou i Satoranský a Veselý

Praha

Trenér české basketbalové reprezentace Ronen Ginzburg zařadil do širší nominace na další část kvalifikace mistrovství světa všechny opory včetně Tomáše Satoranského a Jana Veselého, kteří ale svou účast ještě nepotvrdili. Prvního kempu, který začíná dnes, se zúčastní dvanáct hráčů včetně Jakuba Jokla a Jana Švandrlíka ze zámořské univerzitní soutěže NCAA.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český rozehrávač Tomáš Satoranský.

Článek

Ginzburg měl původně připravit tým hlavně na mistrovství Evropy 2021, ale dobré výkony v kvalifikaci a tři výhry ze čtyř zápasů pootevřely dveře na mistrovství světa. A tuto šanci chtějí Češi využít. Pokud by zvládli i duely s Finskem 29. června a Bulharskem 2. července v Pardubicích, dostanou se do další fáze, kde už budou moci o světový šampionát reálně usilovat.

"Po výsledcích v kvalifikaci máme dobrou šanci, proto chceme dát dohromady co nejsilnější tým. Věřím, že tento nebo příští týden budeme mít konečnou odpověď i od Tomáše Satoranského a Jana Veselého. Všichni věříme, že se i po náročné sezóně budou chtít připojit. S nimi se naše šance zvyšují. I pro ně to může být jedinečná šance pro mistrovství světa," řekl trenér Ginzburg.

Při sestavování nominace musel vynechat Davida Jelínka z Andorry, kterého čeká operace. Zranění trápí také Václava Bujnocha a Ondřeje Sehnala. Zdravotní potíže s patou má i Patrik Auda, ten by se ale měl stihnout dát do pořádku. "Je to bojovník a věřím, že se k nám připojí," řekl Ginzburg s tím, že do 11. června ještě může širší nominaci změnit, než bude nahlášena na mezinárodní federaci FIBA.

Český výběr čeká 22 dní přípravy, během které sehraje tři přátelské zápasy. Pro veřejnost bude otevřený jen duel s Gruzií 22. června v Praze na Královce od 18:00. Další zápas s Gruzií a utkání s Ukrajinou v Nymburce se budou hrát za zavřenými dveřmi.

Právě do 22. června by měl být národní tým už téměř kompletní, poté co se připojí očekávané opory. Pak kouč Ginzburg vybere konečnou dvanáctku hráčů pro zápasy v Pardubicích.

Širší nominace basketbalistů na kvalifikaci o MS 2019:
Rozehrávači:
Radim Klečka,
Jakub Šiřina (oba Opava),
Viktor Půlpán (Pardubice),
Tomáš Satoranský (Washington/NBA),
Tomáš Vyoral (Nymburk).
Křídla:
Jaromír Bohačík,
Vojtěch Hruban,
Pavel Pumprla (všichni Nymburk),
Jan Křivánek,
Michal Mareš (oba USK Praha),
Tomáš Kyzlink (Mens Sana/It.),
Lukáš Palyza (Gliwice/Pol.),
Blake Schilb (Sevilla/Šp.),
Petr Šafarčík (Kolín),
Jan Švandrlík (Iona College Gaels/NCAA).
Pivoti:
Patrik Auda (Avellino/It.),
Ondřej Balvín (Gran Canaria/Šp.),
Jakub Jokl (University of Utah/NCAA),
Martin Kříž,
Martin Peterka (oba Nymburk),
Ladislav Pecka (Ústí nad Labem),
Filip Petružela (USK Praha),
Šimon Puršl (Svitavy),
Jan Veselý (Fenerbahce/Tur.).

Reklama

Související témata: