Hlavní obsah

Chtěly k vítězství dojít klidněji, nakonec basketbalistky děkovaly divákům

BRNO

Zápas s Japonskem byl nakonec pro domácí basketbalistky na MS v Brně těžší, než se původně zdálo. Asijské soupeřky se i díky českým chybám a ztrátám míče vrátily do zápasu, byť v závěru jeho třetí čtvrtiny prohrávaly už o 19 bodů. Reprezentantky ale byly rády za vítězství 66:60, byť chtěly k němu dojít ve větším klidu.

Foto: Igor Šefr, Právo

České hráčky se po výhře nad Japonskem zdraví s diváky.

Článek

„Nečekala jsem, že si v závěru prožijeme takové nervy, když to asi třináct minut před koncem bylo už 53:34,“ přiznala rozehrávačka Veronika Bortelová. „Měly jsme to každopádně dohrát klidněji. Zbytečně jsme téměř přišly o výrazný náskok, o to víc jsme se pak musely v závěru o vítězství poprat,“ tvrdila Edita Šujanová.

Výkon českého družstva byl zase tak trochu ve vlnách a houževnaté Japonky se v poslední čtvrthodině neskutečně zvedly. „Předvedly velice rychlou a agresivní hru dopředu, útočný tlak při doskakování a hlavně bezvadnou střelbu za tři body. Šly úplně na hranu rizika a to jim vycházelo," přiznal český trenér Lubor Blažek.

„Zatímco naše holky daly jedinou trojku z jedenácti pokusů, Japonkám jich tam spadlo osm. Využily i našich kondičních potíží, ale vydřely jsme tu výhru zase obrany, i když mně přišlo, že jak se náskok tenčil, některé holky přicházely o klid,“ tvrdil kouč.

„Zase jsme se dopustily několika chyb, které by se nám stávat neměly. V závěru jsme už trochu trnuly, ale nejdůležitější ze všeho je teď to vítězství,“ řekla pivotka Ilona Burgrová, se 14 body nejlepší střelkyně českého týmu. „Když se vede větším náskokem, má tým tendenci trochu polevit a to se nám zřejmě stalo. Naštěstí jsme zvládly úplnou koncovku utkání,“ dodala Elhotová.

S bilancí před osmifinále jsou spokojené

„Pro nás je dobré, že jsme zápas přece jen úspěšně dotáhly, ale na druhou stranu bychom soupeřkám takovou možnost ani dávat neměly," tvrdila Bortelová. „Dělali jsme ke konci, co jsme mohli, abychom to utkání zvládli,“ připustil i kouč. „Hrozně nám v tom závěru pomohli diváci, patří jim náš obrovský dík. I když jsme se trápily, stáli za námi, což je obrovská pomoc,“ líčila Burgrová.

Protože se na MS do druhá fáze započítávají všechna odehraná utkání, nese si Česko dál dvě výhry a jednu porážku. „To není špatná bilance, něco takového jsme si asi reálně představovaly," řekla Burgrová.

Od pondělí do středy čekají na basketbalistky náročné souboje s Koreou, dosud neporaženým Španělskem a Brazílií. Dvě výhry z těchto zápasů zajistí čtvrtfinále. „Předem nic nepočítám. Nejdříve to vyžaduje zvládnout zápas s Koreou, byť nám ten asijský styl zrovna nesedí. Nesmíme už ale tváří v tvář vystupňované agresivitě soupeřek a skvělému pohybu polevit,“ doplnil Blažek.

Reklama

Související témata: