Hlavní obsah

V podpoře profesionálních klubů budou i mužský florbal a futsal

Profesionální sportovní kluby budou moci od 12. listopadu žádat o peníze z programu COVID Sport 2. Nově jsou do něj zařazeny i soutěže ve florbalu a futsalu. Výzvu dnes vypsala Národní sportovní agentura (NSA) ve spolupráci s ministerstvem průmyslu a obchodu. K dispozici je půl miliardy korun.

Foto: Martin Flousek/Český florbal

Česká útočnice Nela Kapcová (v červeném) bojuje o míček v utkání o bronz na MS florbalistek.

Článek

Původně se počítalo s tím, že o kompenzaci ztrát způsobeným rušením událostí a dalšími vládními opatřeními proti koronaviru budou moci žádat kluby z profesionálních soutěží ve fotbale, hokeji, basketbale, volejbale a házené. Nakonec tuto šanci budou mít i účastníci mužských soutěží ve florbalu a futsalu.

"Vypsání programu COVID Sport 2 je skvělá zpráva pro profesionální kluby, které v nově obnovených soutěžích budou mít zvýšené náklady kvůli pravidelnému testování na covid-19. Na tyto testy budou moci využít finance z programu," uvedl v tiskové zprávě předseda NSA Milan Hnilička.

Foto: Sport.cz

Gólová radost florbalistů Mladé Boleslavi. Uprostřed Jiří Curney.

Většina profesionálních kubů jsou obchodní společnosti, které spadají pod ministerstvo průmyslu. Žádosti bude možné podávat do 7. prosince. "Výše maximální dotace se liší dle úrovně soutěže a konkrétního sportu. Národní sportovní agentura bude žádosti přijímat a hodnotit, ministerstvo průmyslu bude dotace vyplácet," řekl ministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček.

"O doplnění florbalu jsme vedli řadu jednání a argumentovali, proč florbal patří mezi ostatní elitní týmové sporty. Musím velice poděkovat Národní sportovní agentuře, že naše argumenty vyslyšela a kluby Livesport Superligy tak získaly možnost se připojit k ostatním elitním klubům dalších velkých sportů," uvedl na webu Českého florbalu jeho prezident Filip Šuman s tím, že superligové kluby jsou neziskovými organizacemi, takže budou žádat přímo u Národní sportovní agentury.

Reklama