Hlavní obsah

Rytycha florbal ve Finsku živí. Ale chleba si tam nekoupím, mrzí gólmana

S florbalem už gólman David Rytych procestoval celé Finsko, v Helsinkách se pro něj stal jeho koníček zároveň obživou. Oprávněnost profesionální smlouvy v týmu SSV prokázal v Mladé Boleslavi při Poháru mistrů, kdy se jako první český hráč v historii po finálovém vítězství nad Tatranem Střešovice radoval z triumfu ve florbalové obdobě Ligy mistrů.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Gólman finského týmu SSV Helsinky David Rytych při florbalovém Poháru mistrů v Mladé Boleslavi.

Článek

Jak jste se v Helsinkách zabydlel? Je zázemí v SSV na vyšší úrovni než v předchozích klubech?

Určitě, tréninky jsou daleko kvalitnější, i samotní hráči. Střely jsou dobré, mám velkou důvěru od trenéra, chytal jsem i v lize všechny zápasy… Super.

Finštinu už ovládáte?

Hodně tam mluvím anglicky, ale učím se. Mám ve škole povinnou finštinu trojku. Jedničku a dvojku už jsem udělal, teď už tam jsou výjimky výjimek, hrozný věci… Snad to zvládnu.

Máte v klubu profesionální podmínky?

Dá se říct. Mám profesionální plat.

To je v českých florbalových poměrech stále unikát, jste profesionály všichni v týmu?

Vím, že kluci chodí normálně do práce, ale mají úlevy, že třeba pracují jen tři čtyři dny v týdnu. Když hrajeme venku a přijedeme pozdě, dostanou volno v pondělí.

Vám volnější režím vyhovuje?

Mám školu v Seinäjoki a musím si brát kurzy v Helsinkách v jiné škole, ale ten čas nemám úplně vyplněný. Občas je to nudné, když se čeká na trénink, tak bych možná pak chodil na nějakou brigádu.

Dá se z platu florbalového profesionála něco ušetřit?

Abych řekl pravdu, pokryje mi to náklady, takže z toho vyžiju. Kdybych chtěl něco ušetřit, spíš bych šel hrát do Švýcarska.

Cítíte i díky tomu, že jste profesionálem, větší tlak? Navíc jste v Helsinkách nahradil brankářskou legendu Toivoniemiho, srovnávají vás?

Určitě. Finští experti jsou hodně kritičtí, říkali, že jsem přišel nahradit nejlepšího gólmana na světě. Je to těžké, ale já si užívám, že jsem tu šanci dostal a je pro mě oceněním, že si mě do tohohle klubu vybrali.

Gólman finského týmu SSV Helsinky David Rytych v plné koncentraci při Poháru mistrů v Mladé Boleslavi.foto: ČTK/Radek Petrášek

Jak se vůbec kontakt s SSV zrodil? Sledovali vás delší dobu?

Byl tam zájem už vloni, ale když tam byl Toivoniemi, nechtěl jsem přestupovat, protože bych tolik nehrál, a zvolil Josbu. Manažer mi pak volal, že mě sledovali na mistrovství světa a v lize, kdy jsme proti nim hráli čtvrtfinále a říkali, že jsem proti nim hrál dobře. Pak už jsem byl v jejich hledáčku.

Dá se jít v klubové hierarchii z nejlepšího týmu Evropy ještě výš?

Ještě bych si to možná chtěl jednou zkusit ve Švédsku.

Sedí vám Helsinky jako město? Předtím jste působil v menších finských městech…

Ten klid byl dobrý, ale já bydlel předtím v Praze, takže vítám, že tam je metro, jezdím autobusem… V Josbě nebo v Seinäjoki jsem chodil pěšky, tam snad ani nejezdily autobusy.  Hlavně je do Helsinek přímé letecké spojení, za dvě hodiny jsem v Praze, předtím jsem musel do Josby ještě čtyři hodiny vlakem, to je strašná dálka.

Je Finsko už vaším druhým domovem?

Je to tak, je to třetí klub během třetí sezóny, pokaždé si zvykám na nové věci.

Jak zvládáte stěhování?

Je to hodně zajímavé. Kdyby nebyla reprezentace, tak bych to nezvládl. Vždycky když jedu na Euro Floorball Tour, tak nějaké kufry pošlu. Teď už tam naštěstí nic nezbývá.

Co máte na Finsku nejradši a co vám naopak nejvíc vadí?

Výhodou je čistota, ať už vody nebo vzduchu. Pěkné prostředí. Ale co mi chybí, je český chleba, ten tam nikde neženete.

S českým pivem je to lepší, ne?

To tam mají, ale je drahé, to si nedávám.

Reklama