Hlavní obsah

Po Hlinkovi s Hlaváčem září v Linköpingu Jendrišák. Klub mu dal smlouvu i přístup k účtům

Riga

Českou hokejovou stopu ve švédském Linköpingu vystřídala florbalová. V elitním klubu nejkvalitnější soutěže světa se etablovala česká minikolonie, jejíž zástupci Matěj Jendrišák s Milanem Tomašíkem patří k tahounům české reprezentace i na mistrovství světa.

Foto: Martin Flousek, Český florbal

Matěj Jendrišák zakončuje v zápase mistrovství světa proti Švédsku.

Článek

„Už jsme taková česká klika, s Milanem tam máme přítelkyně, můžeme společně posedět, pokecat i si zanadávat s lidmi, kteří přemýšlejí podobně,“ pochvaluje si Jendrišák. Oba reprezentanty doplňuje v klubu ještě gólman Jan Binder.

„Na druhou stranu se neoddělujeme od ostatních, švédští kluci k nám také byli od prvního momentu přátelští,“ ujišťuje zatím nejproduktivnější hráč českého týmu na mistrovství světa v Rize Jendrišák.

Výrazná česká stopa

Ostatně na Čechy mají v Linköpingu dobré vzpomínky, o čemž se florbalisté ujistí pokaždé, když přijde řeč na hokej. „Předloni tam byl Jakub Vrána, na kterého kluci vzpomínají, ti starší zase na Hlinku s Hlaváčem a trenéra Lenera, kteří tam zanechali velkou stopu,“ vypráví Jendrišák.

Teď šíří věhlas českého sportu ve městě florbalisté v čele s Jendrišákem. Anketu o nejlepšího českého hráče vyhrál už pětkrát, z toho třikrát za sebou. A ve Švédsku oslnil hned při své první sezóně natolik, že s ním Linköping podepsal smlouvu na další tři sezóny. U krajánků nebývaly tak dlouhé kontrakty obvyklé…

„Doba se mění. Českým hráčům se daří prosazovat čím dál víc, kluby nás berou na zřetel. A mně pomohlo, že se mi povedla první sezóna a v klubu mi začali věřit,“ popisuje Jendrišák, jenž s týmem dvakrát postoupil do superfinále, ale ani jednou si na vítěznou trofej nesáhl.

Do bank volá ve švédštině

Ostatně až nečekanou důvěru mu Švédové projevili i po pracovní stránce. Když do klubu přišel, vedle florbalu mu nabídli místo v klubovém účetnictví. „To jsem byl vykulený, říkal jsem si, že přece nedají klukovi, který to nikdy nedělal, čísla a vstupy ke všem účtům,“ líčí Jendrišák, jenž sice v Česku v oboru vystudoval, ale neměl žádnou praxi.

„První dva měsíce jsem pár chyb udělal, ale žádný průšvih. A o to víc jsem se soustředil, abych je napravil a znovu neudělal,“ popisuje. Dnes už zvládá i komunikaci ve švédštině. „Když je třeba volat s firmami nebo do bank, tak to v ní zvládnu. A kdyby byl nějaký problém nebo složitější věc, zeptám se, jestli můžu mluvit anglicky a vždycky odpoví, že ano,“ vypráví.

Reklama

Související témata: