Hlavní obsah

Další nemilosrdná finská rána! Stydět se nemusíme, ale stejně je to na nic, litovali hráči

Riga

Semifinálové bitvy s Finskem nejsou pro slabé povahy mezi florbalovými fanoušky. Loni v Tampere Češky vyrovnaly v poslední minutě 3:3, ale tři sekundy před koncem si gólmanka Kubíčková nešťastně srazila míček do branky. Obdobně ztratily šanci na finále v Rize i jejich mužští protějšci. Také zvládli srovnat na 3:3 a zlomila je branka v úplném závěru. Jen místo tří sekund zbývalo do konce třetí třetiny tentokrát sedm vteřin.

Foto: Martin Flousek, Český florbal

Milan Tomašík (zleva), Tomáš Sladký a Tom Ondrušek jakoby stále nemohli uvěřit porážce s Finskem.

Článek

Nešťastné výrazy, pohledy do země, hlavy v dlaních. Tak to vypadalo na české střídačce bezprostředně poté, co se Fin Eemeli Salin krásně trefil do horního rohu branky Lukáše Součka. „Asi jsme k němu špatně přistoupili, dostal prostor… Já tomu nevěřil. Podíval jsem se na kostku nad hřištěm a říkal si: Do prčic, to snad není možné,“ snažil se vybavit své pocity útočník Matěj Jendrišák.

Šestice hráčů se seřadila na půlící čáře a ještě se pokusila ve zbývajících sedmi sekundách o zázrak. A nebyl daleko! „Relativně šanci jsme tam měli, balónek skákal po brankovišti,“ mrzelo Jendrišáka.

Nepovedený start

Dlouho to přitom v Riga Areně nevypadalo, že by Češi měli naději narušit už tradiční severské finále světového šampionátu. Finové vedli po první třetině 2:0 a čeští hráči se pro ně nezdáli být velkou hrozbou.

„Byli jsme nervózní, v první třetině nás k ničemu nepustili, ale ustáli jsme jejich tlak. Jeden gól byl po chybě, druhý z přesilovky po přísném vyloučení,“ popisoval další forvard Milan Tomašík.

Postupem času se svěřenci Radima Cepka osmělovali, ověřili si, že Finové nejsou sebejistým strojem. „Zlepšili jsme pohyb, začali si víc věřit na balónku a byli silnější v soubojích. Oni do nich chodili agresivně, tak bylo důležité je ustát, což se nám dařilo. A měli jsme šance,“ popisoval Tomašík příčiny zlepšení.

Čtvrtá výhra nepřibyla

Jenže jubilejní čtyřicátý zápas s Finskem důvod k oslavám nepřinesl, na českém kontě zůstaly tři výhry.

„Byl to asi nejlepší zápas, jaký jsem proti nim na mistrovství světa hrál. Byli jsme jim vyrovnaným soupeřem a nemusíme se za nic stydět. Ale lidi se budou dívat na výsledek a bohužel to dopadlo tak jako vždycky. A to je na nic,“ posmutněle vyprávěl Tomašík.

Kvalitní výkon po část zápasu byl pro české hráče jen slabou náplastí. „Pozitivní to je, ale my si docela věřili, že když Finy nepustíme do nějakého trháku o tři čtyři góly, můžou znervóznět. Věřil jsem, že dnes může být den, kdy je porazíme,“ přiznával Jendrišák.

Potleskem za výkon odměnilo hráče i několik desítek českých fanoušků, kteří do Rigy na víkend dorazili. „Byli skvělí, za to jim patří dík a pochvala, protože to stálo nemálo peněz se sem přijet podívat,“ ocenil Jendrišák. Druhou šanci odměnit příznivce vítězstvím bude mít český tým v duelu o bronz v neděli od 13:45 proti Švýcarsku.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články